El PSOE cedeix quatre diputats a Junts perquè tinguin grup propi al Congrés

Blanca Cercas, Marc Lamuà, Andreu Martín i Valle Mellado són els socialistes que passen, de moment, a Junts

    Míriam Nogueras, diputada de Junts, en una intervenció a la sessió constitutiva de les Corts Generals al Congrés dels Diputats (ACN)

    Un dia abans que expiri el termini, ERC i Junts han registrat els seus respectius grups parlamentaris al Congrés dels Diputats. Junts ha comptat amb el préstec de quatre diputats del PSOE, mentre que els republicans han inscrit al grup dos diputats prestats per Sumar. D’aquesta manera, els dos grups compleixen les condicions que estableix el reglament del Congrés per constituir grup propi. La Mesa de la cambra baixa avalarà la constitució dels grups el pròxim dilluns, i després els diputats prestats del PSOE i de Sumar podran tornar als seus respectius grups.

    Els quatre diputats del PSOE que s’inscriuen, de moment, al grup de Junts són Blanca Cercas, Marc Lamuà, Andreu Martín i Valle Mellado. Els de Sumar que van a ERC són Júlia Boada i Fèlix Alonso. ERC i Junts van obtenir 7 diputats respectivament el 23-J, però en la mesura que Junts rep més préstecs, previsiblement passarà per davant els republicans en l’ordre d’intervencions.

    L’article 23 del reglament del Congrés estipula que els grups parlamentaris han de complir una de les tres condicions que estableix per poder-se constituir: disposar de 15 diputats, tenir cinc diputats i “el 15% dels vots a les circumscripcions on s’han presentat”, o haver aconseguit el 5% dels vots a tot Espanya.

    ERC i Junts van obtenir set diputats cadascun a les eleccions del 23-J, i mentre que els republicans es van quedar amb una mitjana del 13,16% dels vots a les quatre províncies catalanes, en el cas de Junts va ser de l’11,6%. Malgrat que el reglament del Congrés estableix que cal “el 15% dels vots a les circumscripcions on s’han presentat” hi ha precedents de formació de grups al Congrés utilitzant la mitjana de les províncies, i el Tribunal Constitucional ha avalat aquesta fórmula.

    Quan els diputats cedits retornin a les seves respectives formacions, ERC i Junts podran mantenir grup perquè només cal que disposin d’un nombre superior “a la meitat del mínim exigit” per a la constitució, i això és 5 diputats. Tenir grup propi a la cambra baixa atorga més temps per intervenir al faristol, més ajudes econòmiques, i l’opció de presentar esmenes a la totalitat. Pel que fa a la part econòmica, tenir grup implica una subvenció fixa de 30.346,72 euros mensuals i una subvenció variable de 1.746,16 euros al mes per cada diputat.

    (Visited 87 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari