Cinc pobles de l’Anoia uneixen forces per lluitar contra l’allau de projectes de renovables

La comarca viu amb inquietud l’amenaça de la instal·lació de 865 hectàrees de plaques fotovoltaiques i de 135 aerogeneradors nous

Una de les múltiples protestes que ha protagonitzat la coordinadora Preservem l’Anoia contra l’allau de projectes elèctrics

La comarca de l’Anoia fa temps que viu atemorida per l’amenaça de la instal·lació de 865 hectàrees de plaques fotovoltaiques i de 135 aerogeneradors nous de més 200 metres, que se sumarien als 105 que ja funcionen, tot plegat aglutinats en 54 projectes. Davant d’aquest perill, la població s’ha unit sota la coordinadora Preservem l’Anoia, que uneix diversos col·lectius i plataformes veïnals que vetllen per una planificació ordenada de les energies renovables a la comarca de l’Anoia.

La pressió exercida per aquest col·lectiu està forçant que els ajuntaments de la comarca es comencin a posar les piles. Fruit d’això, representants dels ajuntaments d’Òdena, Jorba, Rubió, Argençola i Bellprat han mantingut recentment una trobada per debatre i trobar solucions davant l’allau de macroprojectes de molins i plaques fotovoltaiques a l’Anoia, i que majoritàriament afecten aquests municipis.

En els últims anys, grans empreses energètiques han presentat diversos projectes eòlics i fotovoltaics, que els consistoris afirmen que generaran un gran impacte al territori en un futur proper si reben l’aprovació definitiva. Davant aquesta situació, en què, subratllen, “ni Ajuntaments ni persones afectades poden decidir”, els caps polítics dels cinc municipis s’han reunit per estudiar possibles vies que “permetin frenar-ne la implantació final”.

A la trobada es va posar en comú la problemàtica actual i es van pactar unes directrius per treballar conjuntament, com són la condició que els projectes que es portin a terme incloguin el soterrament total de les línies d’evacuació, i que es respecti una distància mínima de les instal·lacions a les masies i cases superior a 150 metres. També s’ha acordat “vetllar per aconseguir un model energètic de proximitat, lluny de grans projectes exportadors d’energia”.

Per la seva banda, la coordinadora Preservem l’Anoia es queixa per “la manca de planificació del Govern de la Generalitat i l’ofensiva depredadora de l’oligopoli energètic”. Defensen “una transició energètica justa, organitzada i participativa, basada en la sostenibilitat social, econòmica i ambiental de les futures generacions”. Com a col·lectiu, volen articular “una resposta crítica a aquest model energètic i obrir nous espais de reflexió al voltant de les energies renovables, el consum responsable i la sobirania energètica, així com fer front comú a l’allau de projectes eòlics i solars que amenacen greument el nostre territori, la vida i el futur dels qui hi vivim”.

D’altra banda, es troba a faltar un lideratge decidit de la capital de la comarca de l’Anoia, Igualada, governada per l’alcalde Marc Castells (Junts), que alhora és vicepresident de la Diputació de Barcelona, “el seu silenci còmplice” no agrada al territori, que el voldria exercint la capitalitat i combatiu contra la massificació de projectes d’energies renovables.

(Visited 111 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari