Entren en vigor les mesures d’emergència per sequera a 22 municipis de Girona i dos de Tarragona

És la primera vegada que Catalunya activa l'alerta màxima, que comporta limitar l'aigua a 200 litres per habitant al dia

Aspecte que ofereix el pantà de Riudecanyes (ACN)
Aspecte que ofereix el pantà de Riudecanyes (ACN)

Les mesures de l’emergència per sequera hidrològica a l’aqüífer del Fluvià-Muga (Girona) i al pantà de Riudecanyes (Tarragona) entren en vigor aquest dimecres. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que declara la màxima alerta en aquestes zones. Així ho va anunciar la setmana passada el director de l’ACA, Samuel Reyes, per la situació crítica en què es troben les dues reserves. L’emergència afecta 22 municipis de l’Alt Empordà i 2 del Baix Camp i comporta limitar el consum d’aigua a 200 litres per habitant al dia, entre altres restriccions.

Les pluges del maig i el juny, notòries en algunes parts de Catalunya, però no a tot el territori, no han estat suficients per evitar que 24 municipis amb uns 26.000 habitants que depenen de l’aqüífer del Fluvià-Muga i de l’embassament de Riudecanyes entrin en emergència, l’escenari més preocupant del Pla especial per sequera de la Generalitat. De fet, és la primera vegada que Catalunya decreta l’estat d’emergència previst en el Pla especial per la sequera del 2020.

Els 22 municipis gironins que passen de fase d’excepcionalitat a emergència, amb una població de 24.399 habitants, són Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. Pel que fa als municipis tarragonins, es declara l’emergència a Riudecanyes i Duesaigües.

L’aqüífer del Fluvià-Muga es troba a 14,4 metres sobre el nivell del mar, un mínim històric en els registres, per sota de la cota dels 14,5 metres a què havia arribat el 2009, i l’embassament de Riudecanyes es troba al 6%, amb un volum de 0,3 hm³. Amb l’entrada en emergència, a més de la limitació a 200 litres per habitant al dia en els usos municipals, les restriccions també afecten el reg agrícola –es pot autoritzar només el de supervivència de conreus llenyosos- i s’han de reduir un 25% els consums dels usuaris industrials, i també en els usos recreatius.

Així mateix, està prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats); omplir fonts ornamentals; llacs artificials; piscines d’aigua dolça i netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments específics. Les administracions locals poden establir limitacions addicionals en instal·lacions esportives i equipaments lúdics.

(Visited 22 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari