Seria necessari protegir tots els orfes per violència masclista fins als 26 anys

Un total de 738 menors i majors d’edat han perdut a les seves mares a causa d’un crim per violència de gènere a Espanya en els últims deu anys. A banda de patir un gran impacte emocional, han de fer front a tràmits penals, successoris i assistencials

Es demana millorar la situació dels infants i joves orfes per la violència masclista i les famílies que els acullen

La violència de gènere no deixa mai només una víctima. Les nenes i els nens són les víctimes invisibles d’aquests crims violents, on l’assassinat de la mare, i de vegades també la mort del pare agressor, tenen un gran impacte en el desenvolupament psicològic i emocional dels infants.

En declaracions a EL TRIANGLE, un representant de Save The Children manifesta que “l’exposició a aquestes situacions de violència durant la infància té repercussions negatives significatives a curt, mitjà i llarg termini en el desenvolupament emocional, social, cognitiu i acadèmic, i pot afectar fins i tot el funcionament en la vida adulta. Efectes com problemes de socialització, aïllament, inseguretat, d’integració, malsons, insomni, fòbies, ansietat, alteracions del desenvolupament afectiu i interiorització de rols de gènere erronis”.

La situació de vulnerabilitat extrema que viuen aquests infants no només té una forta càrrega emocional, sinó que també han de fer front a complexos tràmits administratius desconeguts fins al moment. En alguns casos, a més, hi ha buits legals i situacions que les normatives no contemplen i que haurien de tenir el menor impacte negatiu possible.

Per acompanyar durant aquest traumàtic procés, existeixen iniciatives com el Fondo de Becas Fiscal Soledad Cazorla Prieto, creat l’any 2016 i que compta amb el suport de la Fundación Mujeres. El seu objectiu és ajudar en el desenvolupament educatiu d’aquests infants. En declaracions a EL TRIANGLE, Joaquín García-Cazorla Taboada, fill de la desapareguda fiscal Soledad Cazorla, explica que “les beques de 2.000 euros anuals volen ser un suport per a l’estudi, per a materials i també per disposar de suport psicològic”. És una eina disponible per a infants i joves orfes per violència de gènere i que acostumen a tramitar els serveis socials municipals. Durant l’any 2022, es van concedir 45 beques amb un import total de 85.000 euros.

Un cop les famílies sol·licitants reben la beca, es comença a treballar un contacte més estable amb aquests nuclis familiars. D’aquesta manera, “s’analitza en quina situació penal es troben, quines ajudes poden tramitar a escala estatal i autonòmica i quin tipus de suport necessiten”. El servei d’assessorament jurídic és gratuït, i els temes de caràcter patrimonial i econòmic són els més tractats.

En l’àmbit estatal, un orfe per violència masclista pot acollir-se a una prestació específica, però, de vegades, no es contemplen totes les situacions. Segons explica Joaquín García-Cazorla Taboada, “la condició de víctima directa la tenen els menors d’edat orfes. Per tant, si la persona òrfena és major d’edat queda fora de la cobertura de la pensió d’orfandat. Quan tens 18 anys tens menys drets, i ara la llei és així”. Com a resultat, el Fondo de Becas demana que “es pugui elevar fins als 26 anys en el cas dels fills i filles afectats per violència masclista”.

Gràcies al diàleg constant amb les famílies afectades i l’administració estatal, la normativa es va millorant en altres aspectes. Fins ara, la Seguretat Social no aprovava l’ajut a un orfe si la mare assassinada no estava donada d’alta i si no tenia 15 anys cotitzats.

Com explica el copromotor d’aquestes beques, “dins del col·lectiu de les víctimes de violència de gènere, és molt poc freqüent que aquestes dones siguin independents econòmicament, que hagin cotitzat aquest temps i estiguin treballant quan són víctimes. Això provocava que la majoria d’orfes es quedessin sense ajuda”.

Des del 2019, a través de la Llei de millora de la situació d’orfandat de les filles i fills de víctimes de violència de gènere i altres formes de violència contra la dona, es va crear una prestació per als orfes de víctimes mortals de violència de gènere on ja no era necessari el requisit dels 15 anys cotitzats. Altres canvis de millora realitzats han estat incloure-hi els orfes que han perdut la seva mare a mans d’una persona diferent del seu pare o bé mantenir la prestació si un familiar directe adoptava el menor.

Tot i aquests avenços, Joaquín García-Cazorla Taboada demana que es faci més formació a la plantilla de la Seguretat Social, perquè els familiars van a les oficines i els deneguen l’ajut. Hi ha professionals que no són coneixedors d’aquests canvis normatius i provoquen que “els orfes deixin de rebre els drets que els corresponen”.

A escala autonòmica, només nou de les 17 comunitats tenen ajudes per a les persones òrfenes de violència masclista. Catalunya és una d’aquestes i la prestació està vigent des del 2020. L’ajuda catalana és una indemnització de pagament únic que s’eleva a 6.146,5 euros. La poden rebre els fills o filles de la víctima menors de 26 anys si conviuen amb la víctima mortal en el moment de la defunció.

La Unió Europea està avançant en una directiva europea sobre violència de gènere, i l’equip del Fondo de Becas està intervenint en els treballs preparatoris per aconseguir una protecció adequada de les víctimes. Segons el seu copromotor, “si som realistes, és complicat que el marc europeu sigui tan avançat com l’espanyol, perquè cada país està en marcs legislatius molt diferents. Per tant, és important continuar lluitant per reforçar i garantir la protecció de les víctimes i els orfes de la violència de gènere a Espanya”.

(Visited 55 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari