PSOE, ERC i Junts no intensificaran fins al setembre les negociacions per a la investidura de Sánchez

Els socialistes volen negociar "sense pressa" i constaten que les formacions han de descansar i "digerir" els resultats del 23-J

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i les vicepresidentes Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera a la reunió del primer Consell de Ministres posterior a les eleccions del 23-J (Fernando Calvo, Moncloa)
El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i les vicepresidentes Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera a la reunió del primer Consell de Ministres posterior a les eleccions del 23-J (Fernando Calvo, Moncloa).

“A poc a poc” i “després de l’estiu”. Són les paraules més repetides aquesta setmana al Parlament. Els partits catalans no intensificaran fins al setembre les negociacions per abordar una possible investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez. O, com a molt d’hora, a finals d’agost.

El PSOE apunta que vol negociar “sense pressa” i constata que els partits han de descansar i “digerir” els resultats del 23-J. L’únic compromís ineludible és la constitució de les Corts Generals, el 17 d’agost, dia que també es defineixen la Mesa del Congrés i els grups de la cambra baixa.

ERC ha reservat els seus líders a Madrid la legislatura vinent per pilotar aquestes negociacions de caràcter més “operatiu”. Gabriel Rufián i Teresa Jordà, junt amb la senadora Sara Bailac, són l’equip designat per liderar les converses amb el PSOE -sobretot-, de cara a la jornada del 17 d’agost.

Junts, conscient del seu nou paper decisiu, no té pressa. “Tancat per vacances”, ironitzen veus de dins la formació. Fins al setembre no esperen res rellevant. El primer que volen fer és obrir una ronda amb partits i entitats independentistes per intentar pactar uns “punts comuns”, malgrat que recelen d’ERC. I després es plantegen una negociació per separat, de cada partit, amb el Govern d’Espanya.

A diferència d’ERC, Junts encara no ha fet públic el seu equip negociador, però fonts del partit postconvergent deixen clar que l’expresident Carles Puigdemont “hi serà” en les negociacions, amb un paper més o menys actiu des de Bèlgica. Un paper que tenen intenció de portar “amb la màxima discreció i paciència”, assenyalen des de la seva oficina. Si bé estan “a l’espera” d’acabar de definir aquesta participació, subratllen que “és el president legítim del país i aquest fet no el podem oblidar”.

(Visited 54 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari