Mobilització a l’Anoia contra la massiva proliferació de parcs eòlics i fotovoltaics

A més, està projectada la construcció d’una línia de molt alta tensió de 125 quilòmetres

Una de les múltiples protestes que ha protagonitzat la coordinadora Preservem l’Anoia contra l’allau de projectes elèctrics

Els 125.000 habitants de la comarca de l’Anoia estan amenaçats per 54 projectes de construcció de nous parcs eòlics i centrals fotovoltaiques, que s’estan tramitant actualment, a més de la implantació d’una línia de molt alta tensió (MAT) de 125 quilòmetres i 13 subestacions elèctriques. Aquesta brutal i massiva concentració d’instal·lacions energètiques en aquest territori provocarà una greu destrossa en els boscos i els camps de conreu, i ha propiciat el sorgiment de la coordinadora Preservem l’Anoia, que lluita contra aquest disbarat mediambiental.

D’aquesta coordinadora en formen part diverses plataformes locals que s’han anat autoorganitzant en els últims mesos, com Salvem Tous, Bellprat Sobirania Energètica, Salvem Maçana i Serra Morena, Per la Conca, Jorba Reflexiona, Salvem Serra de Feixes, El Trill, Arran Calaf, Salvem Montbui, Salvem Argençola, Salvem l’Alta Segarra… Aquest gran moviment ecologista ja ha protagonitzat nombroses mobilitzacions i actes de protesta, l’últim dels quals va ser el dia 15 de juliol passat, amb una concentració davant la seu del Consell Comarcal de l’Anoia, a Igualada.

Els 54 projectes que estan en marxa són d’iniciativa privada, majoritàriament dels oligopolis industrials que s’han anat consolidant amb la febre de les energies renovables. Afecten gairebé la meitat dels 33 municipis de l’Anoia: Argençola, Bellprat, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Copons, Jorba, la Llacuna, Orpí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, Pujalt, Rubió, Sant Martí de Tous, Sant Pere Sallavinera i Veciana.

La construcció de la MAT, impulsada per l’empresa Forestalia, comportarà la implantació de 378 torres de 70 a 90 metres d’alçada que travessaran la comarca. A més, està prevista l’ocupació d’un total de 865 hectàrees per “sembrar-hi” grans concentracions de plaques fotovoltaiques.

A l’Anoia ja hi ha plantats, des de fa anys, 105 aerogeneradors. Ara, amb els projectes en marxa, es preveuen instal·lar-n’hi 135 més, amb la diferència que els molins d’última generació tenen unes dimensions colossals, amb una alçada de fins a 200 metres!

La potència elèctrica que generarà aquesta extraordinària concentració de parcs eòlics i fotovoltaics serà de 1.075 megawatts, l’equivalent a un reactor nuclear. Els ecologistes de Preservem l’Anoia defensen les energies renovables, però reclamen que la seva implantació s’adeqüi a les necessitats de consum de la comarca.

La comarca s’ha convertit en el “pati del darrere”

La seva proximitat a la conurbació de Barcelona i la seva tipologia eminentment rural, amb l’existència de molts petits nuclis de població, han convertit l’Anoia en el “pati del darrere” de l’àrea metropolitana. L’extraordinària concentració de parcs eòlics i camps fotovoltaics que s’hi preveu té la seva raó de ser en les necessitats d’abastiment energètic de la Gran Barcelona, així com la construcció de la MAT.

No és aquest l’únic preu que paga l’Anoia, davant la incomprensible passivitat i docilitat dels seus responsables polítics, amb l’alcalde d’Igualada, la capital de la comarca, Marc Castells, al capdavant. Des de fa anys, el municipi anoienc dels Hostalets de Pierola acull l’abocador de residus més gran Catalunya –procedents majoritàriament de la conurbació barcelonina–, que recentment ha estat ampliat, malgrat l’important jaciment paleontològic que s’hi ha descobert.

En un altre municipi de la comarca, a Castellolí, s’hi ubica l’únic abocador de matèries tòxiques i perilloses de Catalunya, on se sap que també hi entren camions amb residus d’indústries de l’estranger. El funcionament d’aquestes instal·lacions està envoltat del màxim secretisme.

(Visited 128 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari