El Suprem desestima un cas contra el govern espanyol per no fer front a la crisi climàtica

El tribunal considera que compleix amb el que fixen els protocols internacionals i desestima la demanda

Lona de Greenpeace a Madrid

El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de diverses organitzacions ecologistes contra el pla de l’estat espanyol d’energia i clima 2021-2030 (PNIEC). Greenpeace, Ecologistes en Acció-CODA, Oxfam Intermón i Coordinadora d’ONG per al desenvolupament, entre altres, van denunciar fa tres anys que els objectius del pla no tenien prou ambició. Els recurrents sol·licitaven que per no superar els 1,5 graus d’increment de temperatura global, la reducció d’emissions del període no podia ser inferior al 55% el 2030 en relació amb 1990.

També reclamaven subsidiàriament declarar la nul·litat del pla perquè establia un nivell de reducció del 23%. El Suprem ho ha desestimat i considera que el pla és ajustat a dret, no arbitrari i suposa integrar-se en el compromís assumit per la Unió Europea en aquesta matèria.

L’alt tribunal creu que no es pot retreure al govern espanyol l’incompliment de les obligacions del Conveni de París perquè ha adoptat la decisió d’integrar-se en el compromís assolit en l’àmbit mundial per la Unió Europea que, sosté la sentència, és la que lidera els compromisos més grans del Conveni.

“No sembla que la decisió de l’administració espanyola, en legítim exercici de direcció de la política nacional i internacional que li confereix la Constitució, pugui titllar-se d’arbitrària, sinó tot el contrari”, diu la resolució.

El Suprem considera que alterar els límits d’emissions en el percentatge que planteja la demanda implicaria obligar l’Estat a renegociar una política dissenyada “en plena harmonia, en tot l’àmbit de la UE” i s’estarien “fins i tot afectant les competències internacionals” de l’executiu.

En un comunicat, Greenpeace ha lamentat que “la justícia espanyola ha decidit no atendre les conclusions científiques respecte de l’emergència climàtica, a diferència del criteri seguit per la majoria dels tribunals superiors d’altres països europeus en litigis similars”.

“El Suprem ignora la ciència i els acords internacionals i deixa desprotegida la ciutadania”, denuncia l’organització, que explica que les entitats demandants ja estudien presentar recurs contra la sentència a la justícia europea.

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari