Rússia va proporcionar suport al referèndum de l’1-0 segons l’informe ‘Hybrid Threats’ de la Comissió Europea

L’estudi també fa referència a operacions cibernètiques per desestabilitzar Catalunya i al finançament de ‘think tanks’ i grups culturals independentistes

Imatge de manifestació independentista a l'informe 'Hybrid Threats' i capçalera de l'apartat dedicat a Catalunya

L’informe “Hybrid Threats. A comprehensive resilience ecosystem (Amenaces Híbrides. Un ecosistema de resiliència integral), realitzat pel “Joint Research Center” (Centre Comú de Recerca), el servei de Coneixement i Ciència de la Comissió Europea, i preparat conjuntament amb el Centre Europeu d’Excel·lència per a la lluita contra les amenaces híbrides (Hybrid CoE) conclou que “Rússia va proporcionar suport financer i logístic per al referèndum” sobre la independència de Catalunya celebrat l’1 d’octubre del 2017. Aquest informe, presentat el mes de març, recull també que el país presidit per Vladimir Putin va organitzar operacions cibernètiques per desestabilitzar la situació a Catalunya i que va finançar grups culturals i think tanks independentistes.

Aquestes conclusions estan en les tres pàgines que l’estudi dedica a Catalunya del total de 124 on analitza diverses amenaces híbrides, com les vinculades a les informacions falses entorn l’epidèmia de la Covid, les tensions als països de l’est dels Balcans, l’atemptat contra el gasoducte Nord Stream 2 o els esforços russos per desacreditar Emmanuel Macron davant les eleccions presidencials franceses. A l’apartat de Catalunya s’hi llegeix que “encara que Rússia no va crear el conflicte el va explotar en benefici propi intentant influir en les percepcions, actituds i decisions del públic afectat. L’objectiu del Kremlin en aquest cas no era la independència de Catalunya sinó una inestabilitat molt profunda i llarga en un estat membre de la Unió Europea i de l’OTAN que pogués influir finalment en tots els països de l’Oest”.

L’al·lusió al suport financer i logístic al referèndum organitzat pel govern de Carles Puigdemont el 2017 apareix en l’epígraf “Campanya/Operació”, on s´hi diu que “Rússia va proporcionar suport financer i logístic al referèndum il·legal organitzat pels separatistes” i s’hi afirma que “la celebració del referèndum es va convertir en un tema internacional, afectant l’administració pública i el domini polític”. L’estudi analitza com la ingerència russa afecta tres capes i nodes -local, nacional i internacional- i conclou que “un enfocament integral per identificar les connexions entre tots els espais i capes de l’ecosistema de resiliència i comprendre les conseqüències crítiques dels nodes podria haver evitat el efectes en cascada que hi havia rere el 2017 i podria ajudar a anticipar el que pugui succeir en un futur proper”.

En el mateix epígraf s’informa de les ciberoperacions realitzades per Rússia “per desestabilitzar la situació a Catalunya” que, segons els autors de l’informe, van tenir “un impacte en la ciberseguretat estatal”. En l’epígraf “Interferència/Influència” s’afirma que Rússia va donar suport als polítics separatistes i que aquest ajut procedia de “fonts dubtoses/il·legals” i que va promoure “campanyes de desinformació i propaganda per polaritzar la societat”.

En el tercer i darrer epígraf dedicat a “Influència/Campanya”, Hybrid Threats assenyala que Rússia va contribuir al “finançament de grups culturals i think tanks” i als esforços dels “independentistes en el poder per promoure encara més la seva ideologia a través de mitjans culturals”.

(Visited 1.254 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Rússia va proporcionar suport al referèndum de l’1-0 segons l’informe ‘Hybrid Threats’ de la Comissió Europea”

  1. En què es basa l’informe? En notícies de premsa? A L’informe mateix no posen cap font, ni d’on treuen la informació. Tota la trama russa ja va caure als tribunals el 2022 perquè l’única informació sortia de… premsa, que rebien notes policials que resulta que no han existit mai. El primer que ho va publicar, l’Alandete, ja va anar a una comissió d’investigació a Anglaterra i no va saber explicar ni d’on ho treia, ni si hi havia proves de res, ni detalls ni res de res. Una farsa publicada amb constància fins que el fum no ha sigut prou consistent com per aguantar-la.

    Respon

Feu un comentari