Les JEZ obliguen a retirar simbologia independentista d’una trentena de municipis

Impulso Ciudadano és qui ha presentat les denúncies a un centenar de pobles i ciutats d'arreu de Catalunya

Imatge d'arxiu d'un llaç groc penjat a la Plaça Major de Lladó el 2018 (ACN)

Les Juntes Electorals de Zona (JEZ) han obligat una trentena de municipis de diversos indrets de Catalunya a retirar simbologia independentista d’edificis i espais públics arran de denúncies de la plataforma Impulso Ciudadano. L’entitat afirma que ha interposat queixes d’aquest estil a un centenar de pobles i ciutats d’arreu del territori català, i confia que l’àrbitre electoral també els donarà la raó. A banda de la trentena de municipis, també es va presentar denúncia contra la Diputació de Lleida, que exhibia en una de les façanes una estelada.

La JEZ de Granollers va ordenar la “immediata retirada” de banderes estelades a Sant Feliu de Codines i a Cardedeu (ambdós al Vallès Oriental) “durant la campanya electoral, dia de reflexió i dia de votació”. Segons la resolució de l’àrbitre electoral, aquesta simbologia és “incompatible” amb el deure de neutralitat d’acord amb la Llei Orgànica del Règim Electoral (LOREG) i els acords de la Junta Electoral Central, atès que pot “considerar-se partidista”.

Són arguments similars als de la JEZ de Cervera sobre els municipis d’Anglesola (Urgell), Guissona, Sanaüja i Cervera (els tres a la Segarra), on s’obliga a la retirada d’estelades, llaços grocs i una pancarta amb el lema “Amnistia”. També s’assemblen als de la JEZ de Balaguer, que obliga a retirar estelades, llaços grocs i pancartes als edificis municipals d’Agramunt (Urgell).

En canvi, la JEZ de Balaguer va considera que no calia retirar símbols a Albesa, Menàrguens, Balaguer, Sant Llorenç de Montgai, Bellcaire d’Urgell, Artesa de Segre (tots a la comarca de la Noguera) i Castellserà (Urgell). Aquesta decisió va ser recorreguda per Impulso Ciudadano a la Junta Electoral Provincial (JEP) de Lleida, que va revocar l’acord de la JEZ i la va instar a requerir a l’autoritat competent que retirés la “propaganda prohibida”.

Les denúncies d’Impulso Ciudadano també han prosperat a Vila de Seròs (Segrià), a Guixers (Solsonès), a la Nou de Berguedà, Puig-reig, Olvan, Berga i Avià (els cinc al Berguedà), al Pla del Penedès i Sant Cugat Sesgarrigues (ambdós a l’Alt Penedès), a Ripoll, a Cassà de la Selva (Selva) a Verges (Baix Empordà) i a Sant Julià de Vilatorta, Roda de Ter, Tona i Manlleu (els quatre a Osona).

(Visited 96 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari