El nou alcalde de Tortosa espera la sentència per decidir si retirar el monument franquista

Jordi Jordan ha reconegut que la Generalitat es va "precipitar" en anunciar la retirada del monòlit

    L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, al seu despatx de l'Ajuntament (ACN)

    L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, assegura que el consistori esperarà la resolució judicial sobre el monument franquista de l’Ebre per saber com actuar, si es podrà retirar i si es resol la qüestió de la propietat per saber “exactament de qui és”. En aquest sentit, en una entrevista a l’ACN, el cap del govern municipal de coalició de Movem-PSC i ERC ha manifestat que vol “deixar de mirar al passat” i solucionar l’assumpte.

    “Que d’una vegada per totes passi a la història i no generi més mala imatge de Tortosa”, ha desitjat Jordan sobre el monument franquista. No obstant això, també ha reconegut que la Generalitat es va “precipitar” en anunciar la retirada sense “tenir-la lligada legalment”. La proposta del batlle és construir una passarel·la sobre la pilastra de l’antic pont de la Cinta, on està construït el monument franquista de l’Ebre, per unir els barris de Remolins i Ferreries amb aquesta nova infraestructura per a vianants. És, de fet, el projecte amb més consens a la ciutat de Tortosa, però fer-lo possible es requereix primer desmantellar el monòlit i aclarir la propietat d’aquest.

    Jordan s’ha compromès a treballar “amb les administracions superiors” per aconseguir aquest projecte, i les reclama afrontar les despeses de la retirada del monument franquista. Com que “el cost és elevat” -la Generalitat el va quantificar fa dos anys en 200.000 euros-, el consistori tortosí demana que l’assumeixin altres institucions, encara que la nova llei catalana de memòria de democràtica, en tràmit parlamentari, reclami als ajuntaments que retirin els símbols franquistes de l’espai públic.

    L’alcalde de Tortosa aposta per acabar amb una polèmica que projecta una “mala imatge de la ciutat de cara a fora, que massa vegades s’ha donat perquè no s’entén fora de la ciutat”. Jordan opta perquè el monòlit es “reconverteixi” i es mostri alguna part o sencer en un centre d’interpretació vinculat a la memòria democràtica i la Batalla de l’Ebre de la Guerra Civil Espanyola. “Hem d’acabar amb aquesta ferida que tenim”, ha conclòs.

    (Visited 83 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari