Foc creuat entre els partits independentistes de cara al 23-J per com s’afronta el post procés

Els candidats catalans es retreuen els pactes i s'enfronten pels suports a Sánchez i Feijóo

Els candidats catalans a les eleccions del 23-J s’han retret els pactes a què han arribat en aquesta legislatura en el primer debat de caps de llista per Barcelona, organitzat aquest divendres per RAC1 i La Vanguardia.

Mentre que el d’ERC, Gabriel Rufián, ha tret pit d’haver contribuït als indults i la llei de l’habitatge, la de Junts, Míriam Nogueras, ha retret als socialistes que no compleixen amb els acords a què arriben, i ni ella ni la CUP han assegurat el suport a Pedro Sánchez en una investidura. Tots tres han topat per l’estratègia independentista a les Corts Generals.

La candidata del PSC, Meritxell Batet, ha dit que “en cap cas” votarà un govern d’Alberto Núñez Feijóo. En canvi, el popular Nacho Martín Blanco ha garantit donar suport a “la llista més votada”.

En aquest sentit, la socialista ha recordat que Pedro Sánchez va deixar el seu escó el 2016 per evitar donar suport a una investidura de Mariano Rajoy després de les eleccions repetides del juny d’aquell any, mentre que el PSC va votar-hi en contra. El cap de llista per Barcelona del PP, però, ha demanat “responsabilitat històrica” per no caure en el “guerracivilisme” de descartar un acord amb els populars. A més, ha promès “sentit d’estat” per donar suport al partit més votat, alhora que ha descartat pactes amb l’independentisme català i basc per evitar Vox.

D’altra banda, el candidat d’ERC i la dels comuns, Aina Vidal, han emfatitzat la necessitat de combatre el possible bloc PP-Vox. De fet, la representant de Sumar-En Comú Podem s’ha mostrat “convençuda” que es tornaran a entendre amb els socialistes i que el bloc de l’esquerra guanyarà. Amb tot, ha demanat als socialistes ser “més valents” i ha dit que la tàctica del vot útil “és mentir, un argument de perdedor”.

El número 1 de Vox a Barcelona, Juan José Aizcorbe, no ha entrat a comentar quina política de pactes tindrà el seu partit, però ha remarcat que prioritzaran temes com “les okupacions, la islamització i la seguretat”. “Volem canviar polítiques i no cadires”, ha concretat.

Rufián ha subratllat que “la dicotomia per a una investidura de Sánchez és Catalunya o Vox”, mentre que Nogueras ha negat que el seu partit hagi de donar un sí “a qualsevol persona que es postuli”. El candidat del PDECat, Roger Montañola, ha dit que està disposat a seure tant amb el PSOE com amb el PP, però no amb Vox, “pel respecte a Catalunya i la llengua, i també perquè passin per caixa”.

Mentrestant, de la CUP, Albert Botran, ha posat com a condició “qui es comprometi amb l’autodeterminació”. Sobre una possible votació sobre la independència, Aina Vidal ha dit que els comuns sempre han “defensat el referèndum” i Sumar és l’única a nivell estat que “recull el dret a votar”.

Topades entre independentistes
Durant el debat del Grup Godó, els dos antics socis del govern de la Generlitat han topat sobre el rol que han jugat en la governabilitat d’Espanya durant aquesta legislatura. D’una banda, Rufián ha fet una crida a l’independentisme i el catalanisme perquè els ajudin a defensar Catalunya. “M’he sentit molt sol durant quatre anys defensant Catalunya”, ha dit, atribuint-se influència en decisions com els indults i la inversió promesa pel català a l’audiovisual.

Nogueras ha insistit en la idea dels incompliments de l’Estat, posant en dubte “els números” de l’acord a què va arribar ERC amb el govern espanyol sobre el català a Netflix i la resta de plataformes de continguts, així com els pressupostos que els republicans han votat al Congrés, a diferència de Junts. En una línia similar, Botran també ha carregat contra els acords entre dels republicans amb els socialistes, ja que, segons ell, “han negociat en nom de tots i el resultat és molt dolent”.

El possible govern PP – Vox
Els atacs al PP i Vox durant el debat han estat freqüents i, per exemple, la candidata dels comuns, Aina Vidal, ha retret als populars que vulguin “derogar-ho tot”, i s’ha mostrat convençuda que “votar el PP és votar Vox”. “A Catalunya no li anirà bé en cap cas amb un govern PP – Vox”, ha afegit.

Aizcorbe ha demanat al PP que no es faci perdonar pel PSOE pels acords que ha arribat amb l’independentisme, però els dos partits constitucionalistes conservadors no han protagonitzat moltes topades. De fet, tots dos candidats han coincidit a dir a Rufián que si estiguessin al govern espanyol, no tindrien capacitat d’enviar cap líder independentista a la presó, perquè “això ho haurà de fer un jutge perquè haurà incomplert la llei”, ha dit el candidat de l’extrema dreta.

Llei de l’habitatge i competències catalanes
Tant Rufián com Batet i Vidal han fet bandera de la llei de l’habitatge, aprovada al Congrés aquesta primavera. Amb tot, el cupaire Albert Botran els ha retret que l’Estat va portar la llei catalana al Tribunal Constitucional, i que la versió espanyola és “molt més insuficient” i no permet “regular el preu del lloguer”. Nogueras també ha posat de manifest el recurs judicial, lamentant que l’Estat “lamina competències” a Catalunya. Amb tot, Rufián li ha retret que són “la dreta independentista” perquè estan “en contra” de la legislació sobre habitatge.

Nogueras també ha xocat amb Aina Vidal, que ha reivindicat polítiques d’aquesta legislatura com ara la pujada del salari mínim o drets nous com l’eutanàsia. La candidata de Junts li ha etzibat que “prou de mentides i de no pagar”, subratllant que el govern de l’Estat ha pagat 35 euros de cada 100 que Catalunya hi envia. “Míriam, àlies Trump”, li ha rebatut Vidal durant el seu enfrontament.

Passar pàgina del procés
Al seu torn, els candidats del PSC i del PDECat-Espai CiU han volgut passar pàgina del procés. Segons Meritxell Batet, a Catalunya ara s’està “convivint com mai” i es pot “passejar pels carrers” més que abans que Pedro Sánchez arribés al poder. “Ja estem en una nova etapa, hem obert una nova època”, ha afegit. A més, la candidata socialista ha rebatut les repetides acusacions del candidat popular sobre falta de “seguretat jurídica” recordant que durant l’executiu de Mariano Rajoy es van celebrar dos referèndums i una DUI a Catalunya.

El candidat postconvergent Roger Montañola ha retret tant els independentistes com alguns dels partits constitucionalistes de “processistes”. “Mentre discutim del mateix sobre el 2017, passen coses”, ha afegit. Segons ell, a Catalunya hi ha “molta gent òrfena, no volen tornar al procés” que, creu que està “a les acaballes”.

Model de finançament
El model de finançament també ha centrat part del debat. Martín Blanco ha afirmat que una de les prioritats del PP és la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes. Segons ha dit, hauria de ser “just per al conjunt” i basat en els principis de “cooperació”. El candidat popular ha afegit que aquest debat “imprescindible” no s’ha entomat per la “inoperància i incultura del ‘no a tot'” dels independentistes.

També el PDECat ha proposat una reforma del finançament, en aquest cas agafant com a mirall el model basc. Montañola ha defensat que si els partits catalanistes són necessaris per a la investidura, qui tingui interès “passarà per caixa”.

Per la seva banda, Nogueras ha denunciat el dèficit fiscal que pateix Catalunya i ha retret a ERC que tot i “els deutes” de l’Estat s’hagi facilitat l’aprovació de pressupostos. “Ni pots pactar uns segons pressupostos si no t’han ni pagat els primers”, ha insistit.

Al seu torn, Batet s’ha queixat que el nivell d’execució pressupostària de la Generalitat és “igual de baix o més” que el de l’Estat “i ningú ho pregunta”. A més, ha assegurat que el govern espanyol està “invertint més que mai” en Catalunya. Per la seva banda, Rufián ha fet valer la “força negociadora” d’ERC amb l’Estat i ha remarcat que s’hauria pogut avançar en més qüestions si no haguessin estat tan “sols”. En aquesta línia, ha instat tant Junts com la CUP a “ajudar”.

El català a l’escola
Un tema que ha ocupat part del debat del Grup Godó també ha estat la salut del català i el model d’escola catalana. Un dels protagonistes ha estat Martín Blanco, a qui se li ha retret que formi part d’un partit “anticatalanista”.

El diputat del PPC ha replicat que és pare de tres infants en edat escolar que “estimen, respecten i cultiven les dues llengües, i se les estimen”. “El meu afecte per la cultura catalana en conjunt és indiscutible; ser anticatalà és defensar que no hi hagi el bilingüisme normal als carrers?, és un autèntic disbarat”, ha insistit. De fet, el mateix Martín Blanco ha proposat un gran pacte nacional per l’educació per afrontar qüestions com els baixos nivells de comprensió lectora i el “model maximalista” d’immersió lingüística.

Al seu torn, la Nogueras ha retret al PSC que prometessin que demanarien a la UE que el català fos llengua oficial, però les institucions europees ho hagin desmentit i ha assegurat que no tenen “cap interès” a protegir la llengua.

Per la seva banda, Montañola ha assegurat que no coneix cap ciutadà que no parli castellà, però, en canvi, sí que en sap que no saben el català. En qualsevol cas, ha afirmat que “dona més titulars” parlar sobre la immersió lingüística que sobre el model d’escola i s’ha lamentat que “gràcies a la CUP” es “criminalitzi” l’escola concertada.

Per part de la CUP, Botran ha defensat que la república catalana és la manera per defensar la llengua catalana a l’escola i ha alertat sobre la situació del català en l’educació. Vox, en canvi, ha assegurat que defensen “la llibertat” a l’educació i que, per tant, “no s’entenen les quotes” sinó que s’hauria de poder parlar “lliurement” totes dues llengües.

(Visited 111 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari