Europa posa Catalunya d’exemple per alertar dels “perills” de la sequera

Brussel·les alerta que la producció de fruita i verdura a Catalunya s'ha reduït a la meitat per la manca d'aigua

Una poma en fase de creixement (ACN)

La Comissió Europea (CE) ha alertat que la producció de fruita i verdura d’estiu a Catalunya s’ha reduït a la meitat respecte a l’any passat arran de la sequera. Així ho ha indicat aquest dijous el director de Sostenibilitat de la direcció general d’Agricultura i Ramaderia de la Comissió Europea, Pierre Bascou, durant un debat amb eurodiputats a Brussel·les. Bascou ha fet servir l’exemple de Catalunya per posar de manifest els problemes derivats de la sequera al sud d’Europa, que estan posant “en seriosos perills” la viabilitat econòmica de les explotacions. De fet, Brussel·les preveu que la collita al conjunt d’Espanya aquest 2023 sigui un 40% inferior a la mitjana dels últims cinc anys.

“La irrigació es veu limitada i alguns agricultors han hagut de renunciar a certs cultius; […] a Espanya, Itàlia i Portugal la situació és extremadament difícil”, ha remarcat Bascou. En aquest sentit, el dirigent de la Comissió Europea també s’ha referit a les inundacions que s’han vist en zones com la d’Emília-Romanya (Itàlia). “Hem vist fortes precipitacions, però es va perdre molta aigua perquè el terreny estava sec”, ha apuntat.

Davant aquesta situació, Bascou no només ha posat de manifest la necessitat de donar suport a les explotacions agrícoles per “compensar les pèrdues”, sinó que considera que cal “reforçar la seva resiliència”. Per ara, Brussel·les ha proposat repartir un total de 330 milions d’euros en 22 Estats membres -dels quals 81 milions seran per Espanya- per a les explotacions agrícoles més afectades per la sequera, la inflació i altres distorsions al mercat. No obstant això, Bascou ha recordat que l’estratègia de l’executiu europeu també implica centrar-se “en el llarg termini” amb la implementació de noves mesures de reaprofitament de l’aigua o de gestió de riscos.

En el debat celebrat aquest dijous, diversos eurodiputats han traslladat les seves preocupacions sobre els últims episodis de sequera, i han remarcat la importància d’actuar immediatament. “L’aigua és escassa, i sense aigua no hi ha agricultura; necessitem que s’aprofiti gota a gota, cal reforçar les inversions per no contribuir al desaprofitament”, ha alertat l’eurodiputada del PSOE, Clara Aguilera.

(Visited 48 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari