La policia podrà suspendre espectacles esportius en cas d’insults racistes

Interior faculta el coordinador de seguretat per aturar partits o desallotjar la graderia si no s'aturen els càntics

Futbol
Futbol

Una instrucció del Ministeri de l’Interior reforça i millora els instruments a disposició de les forces de seguretat per a la prevenció i resposta davant de conductes i actituds de racisme, xenofòbia i, en general, qualsevol expressió de discriminació o intolerància en els espectacles esportius. Així, els coordinadors de seguretat podran desallotjar parcialment o totalment la graderia o aturar un partit si hi ha càntics racistes, xenòfobs, homòfobs o discriminatoris contra algun esportista o col·lectiu concret tant dins com al voltant dels recintes esportius i fins i tot als transports que s’hi dirigeixen. També es podrà sancionar els organitzadors dels espectacles si no col·laboren prou amb les autoritats per aturar els actes incívics.

La Secretaria d’Estat de Seguretat ha reforçat les mesures de prevenció i resposta davant dels incidents violents, racistes i discriminatoris en els esdeveniments esportius i ha establert els criteris per instar la suspensió i desallotjament de forma immediata a les proves en les quals es produeixin fets d’aquesta naturalesa. Així s’estableix en la Instrucció 8/2023, dictada dijous passat pel secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, que assenyala que quan durant el desenvolupament d’una prova o espectacle esportiu tinguin lloc successos que suposin o incitin a la violència a l’esport, o siguin actes racistes, xenòfobs o intolerants, el coordinador de seguretat podrà proposar a l’àrbitre o jutge esportiu de l’esdeveniment no iniciar, paralitzar o suspendre la seva celebració, així com desallotjar part o tot el recinte per posar fi als incidents.

El coordinador de seguretat és una figura introduïda per la llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l’esport. Aquesta funció l’assumeix sempre un membre de les forces de seguretat, que dirigeix i organitza el dispositiu policial que protegeix la celebració dels espectacles esportius i coordina la unitat de control organitzatiu. La instrucció del secretari d’Estat sistematitza els criteris que han de regir l’actuació del coordinador de seguretat, dins l’àmbit de competències del Ministeri de l’Interior, per a la prevenció i la resposta davant de conductes i actituds de racisme, xenofòbia i, en general, qualsevol expressió de discriminació o intolerància als espectacles esportius.

En concret, l’ordre enumera els tres principals comportaments que poden originar la suspensió d’una competició o desallotjament del públic. El primer és quan una persona física o jurídica emeti declaracions amb intenció d’àmplia difusió o transmeti informacions en què una persona o grup sigui amenaçada, insultada o vexada per raó de l’origen racial, ètnic, geogràfic o social, així com per la religió, les conviccions, discapacitat, edat, orientació i identitat sexual, expressió de gènere o característiques sexuals.

El segon són els actes d’assetjament al recinte on es desenvolupa la prova, als seus voltants o als mitjans de transport públics que tinguin la mateixa motivació i l’objectiu o conseqüència dels quals sigui atemptar contra la dignitat de l’assetjat i crear un entorn intimidatori, humiliant o ofensiu. Finalment, les declaracions, gestos o insults proferits als mateixos espais, així com l’entonació de càntics, sons o consignes i l’exhibició de pancartes, banderes, símbols o altres senyals que continguin missatges vexatoris o intimidatoris per a qualsevol persona per les mateixes raons, així com els que incitin a l’odi entre persones i grups o que atemptin greument contra els drets, llibertats i valors proclamats a la Constitució.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari