Només el 14% de l’alumnat amb necessitats de suport educatiu rep alguna ajuda econòmica

A Catalunya hi ha 157.233 alumnes que requereixen atenció especialitzada per la situació socioeconòmica de les famílies

Aula d'educació primària a l'escola La Vall, de l'Opus Dei, a Bellaterra

Un estudi de la Fundació Bofill apunta que només el 14% de l’alumnat amb necessitats de suport educatiu va rebre el curs passat alguna ajuda. A Catalunya hi ha 157.233 alumnes que requereixen atenció especialitzada per la situació socioeconòmica de les famílies o per haver arribat al país recentment. La fundació ha alertat que aquesta falta de suport pot abocar a l’abandonament educatiu, “condemnar-los al fracàs escolar i perpetuar la injustícia social”. L’entitat ha destacat que la pandèmia ha generat una pèrdua d’aprenentatges equivalent a tres o quatre mesos d’escola, afectant especialment a l’alumnat d’entorns desfavorits.

Les proves de competències del 2019 mostren diferències de fins a 26 punts en les puntuacions de l’alumnat en funció del nivell socioeconòmic i el capital cultural de les seves famílies. En centres de baixa complexitat, la diferència de puntuació dels alumnes vulnerables arriba fins als 18 punts percentuals. L’entitat ha destacat que a l’informe PISA del 2018 els alumnes amb un nivell socioeconòmic alt van obtenir de mitjana 81 punts en matemàtiques i 76 en ciències, una puntuació equivalent a gairebé dos cursos per sobre de la puntuació de l’alumnat amb un nivell baix.

La fundació ha explicat que cada vegada les famílies dediquen més recursos en l’educació “a l’ombra”, és a dir, a tutories privades complementàries i activitats extraescolars que ajudin a revertir la bretxa d’aprenentatge dels seus fills. A Catalunya s’estima que les famílies destinen 288 euros per alumne i any en aquestes activitats. La Fundació Bofill ha donat suport socioeducatiu a més d’11.500 alumnes en 230 centres educatius a Catalunya, Andalusia, Ceuta i Melilla. El 83% dels infants que hi han participat han incrementat el seu gust per la lectura, i el 93% per les matemàtiques.

(Visited 41 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari