Els autors del documental ‘Vides Trans’ van retirar la seva firma “perquè no l’han pogut fer com haurien desitjat”

El Consell Professional d’Informatius de TV3 considera que “es va desconfiar de la professionalitat i el criteri de l’equip i es va escorar el reportatge cap a un determinat posicionament”

Capçalera del documental 'Vides trans' emès pel programa '30 minuts' de TV3 el 25 de juny

Els autors del documental Vides Trans, que va emetre el programa 30 minuts de TV3 el passat 25 de juny van retirar la seva firma en desacord amb les directrius que els va marcar la direcció de la televisió pública i pels entrebancs que va patir la seva realització que no els van permetre fer-lo com haurien desitjat. Així ho ha comunicat el Consell Professional d’Informatius de TV3 en una nota que recull el procés d’elaboració del documental i el canvi d’orientació que va patir la idea inicial amb què treballaven els seus autors.

El reportatge va ser encarregat perquè la seva emissió coincidís amb el Dia de l’Orgull Gai i, segons el Consell Professional d’Informatius de TV3, “l’equip que s’hi dedicava va trobar un fil que va considerar que tenia recorregut periodístic i informatiu i va fer els contactes pertinents”. “Tot i que, en un principi, no es van donar directrius concretes sobre què es volia abordar, durant l’elaboració del reportatge, a l’equip que el feia se li va qüestionar l’aparició de dos experts que havien entrevistat: José Errasti, psicòleg i professor de la Universitat d’Oviedo, i Sílvia Carrasco, antropòloga de la Universitat Autònoma de Barcelona. Són professionals considerats transfobs pel col·lectiu trans, perquè –entre altres arguments– es mostren crítics amb la rapidesa amb què s’accedeix a l’hormonació en persones molt joves. Argumenten que no hi ha suficients estudis ni recorregut científic per poder demostrar que el procés, en un futur, no és nociu per a la salut. Errasti és autor, per exemple, del llibre “Ningú neix en un cos equivocat”, es llegeix en el comunicat.

Tot seguit s’assenyala que “el Servei Trànsit de la Generalitat, que depèn del Departament de Salut, no va voler facilitar dades objectives que demanava l’equip del “30 Minuts”, argumentant que es podien interpretar erròniament. Van condicionar la seva participació al reportatge si es donava veu a Errasti i Carrasco, i accedien a participar-hi si podien elaborar el guió, tal com va fer saber la seva responsable als membres de l’equip. En paral·lel, testimonis que s’havien entrevistat van ser alertats de les entrevistes als dos professors i igual que el Servei Trànsit van reclamar no sortir al reportatge si hi apareixia Errasti”.

Després d’aquest primer atzucac, els autors del documental es van trobar amb que la convocatòria d’eleccions generals comportava que parlar de la recentment aprovada llei trans (febrer 2023), en període electoral,  podia suposar haver d’entrevistar polítics o qüestionar-ne aspectes. De fet, s’havia entrevistat Marina Sáez Echevarría, jurista trans de la Universidad de Valladolid, que va preparar l’anterior llei i l’actual, i José Luís Pérez Triviño, profesor de filosofia de l’esport de la Universitat Pompeu Fabra i coordinador d’un llibre sobre persones trans i esport”. Davant d’aquests problemes, es va decidir prescindir de tots els experts, polítics i acadèmics, i fer “un treball únicament documental, basat només en les vides dels testimonis que s’havien enregistrat”. El Consell d’Informatius de TV3 explica que “l’equip que l’ha elaborat assumeix l’encàrrec, però decideix no signar el reportatge, perquè no l’ha pogut fer com hauria desitjat”.

Aquest Consell conclou, en la seva nota, que “no podem acceptar cap tipus de xantatge, sigui d’un col·lectiu, d’un testimoni o de la mateixa Administració. Arribats al punt que no es pogués comptar amb la seva participació, cal explicitar-ho en el reportatge per deixar clar que no es tracta de mala praxi professional, sinó d’autoexclusió, del rebuig d’una part a participar en el reportatge”. També denuncia que “no es poden acceptar encàrrecs amb directrius unidireccionals que ens situïn a favor o en contra d’alguna de les parts. Hem de vetllar per donar una informació rigorosa, confrontant i contextualitzant cadascun dels arguments que es plantegin. Considerem que s’ha vulnerat el rigor periodístic en desconfiar de la professionalitat i el criteri de l’equip, i en intentar escorar el reportatge cap a un determinat posicionament. Entenem que la nostra responsabilitat és ser periodistes compromesos, no activistes”.

A més, assenyala que Vides Trans “és un treball que, si bé funciona perfectament com a documental i testimonia la realitat del col·lectiu, no posa sobre la taula els elements de debat que l’equip plantejava des d’un principi, donant veu a testimonis i mostrant arguments que estan en debat sobre un procés que canvia la vida de les persones que s’hi sotmeten”.

Vox ha portat aquest matí a la comissió parlamentària de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) la denúncia pública feta per José Errasti i Sílvia Carrasco per la no incorporació dels seus plantejaments al documental. La resta de grups parlamentaris, però, han elogiat el seu contingut final.

(Visited 147 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari