El Tribunal de Comptes jutjarà el 17 de novembre Mas, Puigdemont i Junqueras per l’1-O i la despesa d’Exteriors

Una trentena d'exalts càrrecs també estan investigats a la causa

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont

El Tribunal de Comptes ha acordat jutjar el 17 de novembre els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i una trentena de funcionaris i exalts càrrecs més per la despesa de l’1-O i d’Exteriors. El judici tindrà lloc a Madrid.

L’escrit del tribunal proposa interrogar Puigdemont, Maria Luisa Lamela, Antoni Millet i Alfonso González. El Tribunal de Comptes desestimava a mitjan desembre la petició de la defensa de l’expresident Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí d’aturar la causa de la responsabilitat comptable de l’1-O contra tots tres. L’advocat Gonzalo Boye demanava que se’ls apartés de la causa tot argumentant que tenen immunitat.

Paral·lelament, la Fiscalia rebaixava en 336.143,34 euros la demanda contra els 35 encausats perquè havia retirat del còmput la campanya ‘Civisme’. La petició del ministeri públic ascendeix a 3,1 milions d’euros.

Les defenses dels 35 exalts càrrecs i funcionaris de la Generalitat demanen l’arxiu o l’anul·lació del cas qüestionant la legitimitat del procediment i dels mètodes utilitzats, i adduint indefensió. També apunten que els fets han prescrit, perquè han passat més de 5 anys.

Boye argumentava, a més, que la causa s’ha abordat tant al Tribunal Suprem com al Jutjat 13 de Barcelona, i que per tant el Tribunal de Comptes pretén jutjar dues vegades el mateix fet.

L’expresident Puigdemont podrà declarar en aquest judici. Ho ha demanat el seu advocat i després altres defenses dels encausats. Si finalment pren la paraula ho farà per videoconferència.

Durant la vista preliminar de mitjan desembre, Boye també va demanar que l’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, declari en el procés. El motiu és que Montoro, després d’activar controls addicionals als comptes de la Generalitat, va assegurar públicament que la Generalitat no havia destinat recursos públics al procés independentista.

(Visited 87 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari