Trànsit proposa els 16 anys com a edat mínima per conduir un patinet elèctric

L'organisme recomana l'ús del casc obligatori i la contractació d'assegurances de responsabilitat civil

Un noi en patinet a un carrer de Vilanova i la Geltrú (ACN)

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha proposat que l’edat mínima per a circular en patinet elèctric sigui els 16 anys, que l’ús de casc sigui obligatori i que els usuaris d’aquests vehicles de mobilitat personal (VMP) disposin d’una assegurança de responsabilitat civil contractada. Aquestes són les principals recomanacions de la proposta d’ordenança de regulació comuna que Trànsit ha elaborat amb l’objectiu d’homogeneïtzar les normatives municipals de Catalunya sobre aquests elements. El document, que vol ser una guia per a totes les poblacions, també prohibeix als VMP circular per les voreres, rambles o passejos, i els aconsella no transitar en espais d’ús preferent de vianants i respectar els itineraris accessibles.

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha remarcat que “aquest dossier tècnic és una ordenança d’ordenances, una eina per ordenar la mobilitat d’aquests vehicles, la sinistralitat dels quals hem vist que s’ha incrementat notablement els darrers anys”. Lamiel ha explicat que s’ha dut a terme una anàlisi de la normativa actual i s’ha detectat que hi ha molta confusió sobre l’ús d’aquests vehicles. “Amb aquest dossier oferim als municipis criteri, opinió i autoritat”, ha subratllat. El titular de Trànsit també ha assenyalat que el text dona a les poblacions catalanes un punt de partida que els servirà de base.

A més de les recomanacions esmentades, en l’ordenança també s’especifiquen les zones de circulació prioritària com vies ciclables i zones 30 quilòmetres per hora. Als carrers amb una limitació a 50 quilòmetres per hora es recomana evitar circular-hi amb VMP i es recorda la prohibició de transitar per travesseres i vies interurbanes. En el document també es recorda que els conductors de vehicles de mobilitat personal poden incórrer en conductes sancionables, com per exemple: ús del telèfon mòbil o d’auriculars, no sotmetre’s a la prova d’alcohol o drogues, circular per voreres o zones de vianants o circular amb un acompanyant.

Creixen els accidents amb VMP implicats

Segons el SCT, la implicació en accidents de trànsit amb víctimes de vehicles amb motor no matriculats a Catalunya (filtre que permet assimilar-se als VMP) s’ha incrementat progressivament entre 2018 i 2021. Si l’any 2018 aquesta tipologia de transports només representaven un 0,4% dels implicats en accidents de trànsit, l’any 2021 ja eren el 4,2%; una xifra que s’aproxima a la de les bicicletes, que representen el 5,6% dels implicats en accidents de trànsit.

Majoritàriament, els accidents en què es veuen implicats vehicles amb motor no matriculats són col·lisions amb altres mitjans de transport.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari