Espanya només ha aplicat la meitat de les recomanacions per prevenir la corrupció dels jutges

Finlàndia i Noruega són els únics països que han implementat totes les mesures plantejades pel GRECO

El Consell d'Europa

Foto: ENNHRI (Xarxa Europea d'Institucions Nacionals de Drets Humans)

Espanya només ha implementat completament la meitat de les recomanacions del Consell d’Europa per prevenir la corrupció dels jutges. Això és el que indica l’informe anual del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa publicat aquest dijous amb dades del 2022. El document apunta que Espanya ha aplicat completament el 50% de les recomanacions, però només ho ha fet parcialment en el 25% de les mesures, mentre el 25% restant no ha estat implementat. Pel que fa a les recomanacions per prevenir la corrupció dels parlamentaris, Espanya ha implementat el 75% de les recomanacions i parcialment el 25% restant, mentre ha aplicat totalment el 66,7% de les recomanacions en el cas dels fiscals i parcialment el 33,3% restant.

En l’informe anual, el GRECO apunta que Finlàndia i Noruega són els únics països que han implementat completament les recomanacions per prevenir la corrupció de jutges, parlamentaris i fiscals. El grau de compliment de Lituània s’eleva fins al 92% i el d’Albània i el Regne Unit fins al 90% i 88%, respectivament. A la cua es troben Liechtenstein i Turquia, amb el 56% i el 52% de les recomanacions no implementades.

De fet, Liechtenstein no ha implementat cap de les mesures recomanades per prevenir la corrupció dels parlamentaris. La xifra d’incompliment s’eleva també fins al 83% a Polònia i al 71% a Hongria. Només Albània, Bulgària, Finlàndia, Islàndia, Noruega i el Regne Unit han implementat completament totes les recomanacions sobre els parlamentaris.

En el cas de la prevenció de la corrupció dels jutges, l’informe assenyala que Montenegro és el país que menys recomanacions ha implementat, mentre vuit països, entre els quals hi ha Dinamarca, Finlàndia i Noruega, han aplicat totes les mesures plantejades.

Finalment, en el cas dels fiscals Bòsnia i Hercegovina i Turquia són els països amb una xifra d’incompliment més elevada, mentre són gairebé una vintena de països els que sí que han aplicat les recomanacions. En aquest grup hi ha, entre d’altres, Bulgària, Alemanya, Irlanda, Suècia, Finlàndia, els Països Baixos i el Regne Unit.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari