Amnistia reclama l’aprovació de l’informe sobre l’impacte de la covid a les residències

L'organisme marca cinc grans prioritats per no repetir les mancances detectades durant la pandèmia

Pancarta d'Amnistia Internacional sobre les residències de gent gran davant del Parlament (ACN)
Pancarta d'Amnistia Internacional sobre les residències de gent gran davant del Parlament (ACN)

Amnistia Internacional (AI) ha reclamat aquest dijous als grups del Parlament de Catalunya que accelerin l’aprovació de l’informe final sobre l’impacte de la covid a les residències de gent gran. Coincidint amb el Dia Mundial contra el Maltractament a la Gent Gran, AI ha presentat un informe dirigit a tots els grups on els marquen cinc grans prioritats: una auditoria independent, un reconeixement públic, augmentar les plantilles de les residències, augmentar les inspeccions i assegurar la participació de pacients, familiars i societat civil.

Des d’Amnistia Internacional, tot i ser conscients que l’avançament de les eleccions generals del 23 de juliol afecta els treballs i els temps parlamentaris, es creu que ja es fa tard. L’escenari electoral no pot ser una “excusa”, ja que fa més de tres anys des de l’inici de la pandèmia i les autoritats “encara no han complert amb l’obligació d’investigar de manera exhaustiva i adequada les vulneracions de drets humans sofertes per persones grans que vivien en residències”, sobretot durant la primera onada de covid.

L’organització ha demanat l’impuls d’una auditoria independent per avaluar el grau d’incompliment de les obligacions de l’administració respecte a la qualitat de l’atenció en les residències i la protecció dels drets de la gent gran durant la pandèmia, i ha reclamat fer un acte públic de reconeixement a víctimes i familiars per fer explícit el compromís de les autoritats en la cerca de la veritat i d’oferir garanties de reparació i no repetició. A més, Amnistia Internacional ha instat a adequar les plantilles del personal de residències a les necessitats reals d’atenció de les persones residents, i comprometre’s a què aquestes plantilles augmentaran progressivament.

Alhora, AI creu que cal millorar el sistema d’inspeccions dels centres residencials per dotar-lo de més recursos, més transparència i assegurar que presta especial atenció a les condicions i conductes que poden afectar els drets humans de les persones residents, per exemple, establint un sistema de denúncies anònim que permeti fer-ne un seguiment efectiu. Finalment, l’organització reclama la participació de residents, familiars i societat civil en tots aquells processos i decisions que els afectin, per assegurar que s’escolten les seves propostes i es dona resposta a les seves necessitats.

(Visited 93 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari