La Plataforma per la Llengua amaga informació de la denúncia que ha presentat a Brussel•les per espionatge

Pretén completar el ‘CatalanGate’ apel•lant a la justícia belga per afavorir l’estratègia dels advocats de Puigdemont i els altres implicats en el referèndum de l’1-O i el Tsunami Democràtic

Josep Jover, president emèrit d'Aspertic, i Carles Puigdemont, ex-president de la Generalitat, a Bèlgica, la tardor del 2018

La Plataforma per la Llengua va convocar una roda de premsa al Col·legi de Periodistes el passat dia 8 de maig per anunciar que havia presentat una denúncia a la justícia belga perquè els telèfons mòbils de cinc dels seus socis havien estat infectats amb el programa maliciós Pegasus per l’Estat espanyol. No van presentar cap evidència de la seva acusació ni tan sols van donar els noms de les persones que justificaven que la denúncia es presentés a Bèlgica. A la roda de premsa hi van participar el president de l’entitat, Òscar Escuer, i la seva directora, Rut Carandell, i l’advocat Josep Jover, president emèrit d’Aspertic, Associació Mediterrània de Pèrits de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

Escuer i Carandell van assegurar que els seus telèfons mòbils havien estat infectats i que els de tres membres més de l’associació, que resideixen a Bèlgica, també van ser atacats amb algun programa maliciós: Pegasus, Predator o algun altre que no van precisar. La residència a Bèlgica d’aquestes tres persones és la que justificaria que la denúncia es presentés davant la judicatura d’aquest país. Que el jutge d’instrucció del tribunal de primera instància de Brussel·les, Olivier Anciaux, acceptés a tràmit la denúncia va ser el motiu adduït per convocar els periodistes, tot i que no se’ls va entregar el seu text.

Els portaveus de la Plataforma per la Llengua van encarregar a Aspertic que monitoritzés els telèfons mòbils dels seus directius perquè, segons van explicar, l’estiu passat van tenir sospites que eren espiats. Aquestes sospites van arribar tres mesos després que el col·lectiu canadenc Citizen Lab publiqués l’informe que va batejar com a CatalanGate segons el qual els telèfons de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya havien estat espiats amb el programa Pegasus. Aquell informe ha estat criticat per manca de rigor científic i perquè els seus autors es neguen a que sigui comprovat per un grup d’experts independents però tenia uns autors i unes suposades víctimes. El de la Plataforma per la Llengua no té ni una cosa ni l’altra.

Només un mitjà, elmon.cat, ha afirmat que disposa del text de la denúncia però en l’article que l’ha difós no hi ha fet constar ni els noms de les suposades víctimes residents a Bèlgica ni el nom de l’autor del peritatge. Josep Jover, president de l’associació al qual se li ha encarregat, ja va fer un informe sobre el programa Pegasus per un grup d’eurodiputats, el setembre de l’any passat. Jover viu a Barcelona però viatja sovint a Brussel·les, on ha promogut l’aprovació d’una directiva que permeti la denúncia de delictes de corrupció a la Unió Europea. Manté bones relacions amb l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont, amb qui s’ha fotografiat a Bèlgica, i ha fet diverses incursions en l’àmbit de la política formant part de la candidatura de la CUP a les eleccions municipals de Barcelona el 2015 o militant a Pirates de Catalunya. Jover nega, però, que ell hagi fet el peritatge dels telèfons.

Un jutge belga va donar la raó a Plataforma per la Llengua quan aquesta entitat va acusar el digital El Confidencial de difamar-la per uns articles en els quals se l’acusava de desviar diners per finançar les despeses de Puigdemont i altres independentistes fugits a Bèlgica. Ara torna a provar fortuna acusant l’Estat espanyol d’un espionatge del qual només ha aportat com a prova, segons van afirmar a la roda de premsa, que el peritatge efectuat a cinc telèfons mòbils ha detectat que a algun d’ells se’l va intentar infectar des d’una línia telefònica amb prefix d’Espanya. Els denunciants es van negar a dir als periodistes quin era aquest número de telèfon. Descobrir qui és el seu propietari no exigeix evidentment mobilitzar la judicatura belga.

Citizen Lab considera que Carles Puigdemont va ser víctima indirecte de l’espionatge amb Pegasus perquè els telèfons de la seva esposa, Marcela Topor, i de gent del seu entorn van ser infectats, segons el seu CatalanGate. Puigdemont, però, no pot denunciar l’estat espanyol a la justícia belga perquè no hi ha constància que el seu telèfon fos infectat. Jover i la Plataforma per la Llengua ho han fet per ell.

(Visited 306 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari