Exhumen 130 víctimes del franquisme de Cuelgamuros

L'operació es fa després que les famílies hagin reclamat els cossos durant vint anys

Valle de los Caidos
Valle de los Caidos

Aquest dilluns un grup de tècnics ha entrat per primer cop a les criptes de Cuelgamuros, l’antic Valle de los Caídos, per exhumar 130 cossos de víctimes del franquisme. Ho ha avançat El País.

Es tracta d’una operació impulsada pel govern espanyol per fer complir la llei de memòria democràtica. La portaveu de l’executiu, Isabel Rodríguez, celebra que es pugui donar resposta a les famílies fa 20 anys que reclamen l’exhumació dels cossos.

Els especialistes, metges, científics i arqueòlegs, han instal·lat un laboratori forense a l’interior de la basílica per poder treballar amb garanties. Membres de la policia científica identificaran les capses on reposen les restes de les víctimes per obtenir ossos i extreure’n l’ADN.

Tal com va passar amb l’exhumació de la tomba de Francisco Franco, l’any 2019, el procés per entrar a Cuelgamuros havia estat aturat als jutjats durant mesos a causa de les traves que posaven grups franquistes i també l’alcaldessa de San Lorenzo del Escorial, Carlota López, del PP, que es negava a autoritzar les obres.

El Tribunal Suprem, ara fa dos mesos, va rebutjar el recurs de la Fundación Francisco Franco per evitar l’entrada dels tècnics, i ara l’Associació per la Defensa del Valle de los Caídos amenaça de querellar-s’hi per profanació.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari