Els alumnes espanyols es mantenen per sota de la mitjana europea en comprensió lectora

A Espanya, la xifra se situa en 521 punts, a la UE en 528 i a l'OCDE en 533

Alumnes d'Artés (ACN)
Alumnes d'Artés (ACN)

Els escolars a Espanya segueixen per sota de la mitjana de la Unió Europea (UE) i dels països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) en comprensió lectora. Així ho informa el darrer Estudi Internacional de Progrés en Comprensió Lectora (PIRLS), que recull dades fins al 2021. El treball s’ha dut a terme amb estudiants de quart de primària de 57 països, i és la primera gran avaluació internacional publicada després de la pandèmia.

Mentre els alumnes espanyols aconsegueixen de mitjana 521 punts, a la UE la xifra se situa en els 528 punts i a l’OCDE en els 533, fet que suposa un descens de set punts respecte a l’anterior estudi (PIRLS 2016) que els investigadors vinculen amb l’impacte del coronavirus sobre els centres educatius. La publicació ha apuntat un descens gairebé generalitzat de la comprensió lectora respecte al cicle anterior de l’estudi, trencant la tendència a l’alça que es registrava des de l’any 2006, primer any en què Espanya hi va participar. La baixada de la mitjana espanyola -dels 528 punts als 521- és similar a la registrada en altres països com Eslovàquia (-6 punts) i Portugal (-8), i es troba per sota d’altres com ara Alemanya (-13 punts), Finlàndia (-17), Israel (-20) o Letònia (-30).

L’estudi també ha observat una correlació entre el temps que han estat tancats els centres escolars per la covid i la caiguda del rendiment, amb una disminució de 0,11 punts per dia lectiu de tancament. En el cas d’Espanya, dels gairebé set punts que cau el rendiment global, prop de cinc s’explicarien pel tancament dels centres educatius durant 45 dies lectius. Alhora, les conclusions de l’informe assenyalen que el 56% dels alumnes en el conjunt de la Unió Europea tenen un alt sentit de pertinença al centre, cosa que, segons els experts, incideix positivament en el rendiment.

D’altra banda, l’estudi ha mostrat que el rendiment es veu condicionat pel context social, econòmic i cultural de l’alumnat. Així, a més nivell, millors puntuacions en el conjunt dels països. A Espanya, aquesta diferència és de les menys importants de l’estudi (62 punts), per sota de Finlàndia (67 punts), Noruega (69 punts) o França (80 punts). Entre els països amb més desigualtats hi ha Turquia (117 punts) i Bulgària (122 punts).

(Visited 15 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari