Veïns d’un bloc del Poble-sec demanen a l’Ajuntament que revoqui les llicències dels pisos turístics

La propietat els va donar 30 dies per marxar, però han aconseguit sis mesos de pròrroga

Veïns d'un bloc del Poble-sec i activistes del Sindicat de barri (ACN)
Veïns d'un bloc del Poble-sec i activistes del Sindicat de barri (ACN)

Diversos veïns d’un bloc del barri del Poble-sec de Barcelona han reclamat aquest dilluns a l’Ajuntament que revoqui les llicències turístiques de cinc pisos de l’edifici. Al número 2 de la plaça Santa Madrona de la capital catalana hi ha 11 pisos, cinc dels quals tenen llicència turística, i quatre d’aquests estan habitats. La propietat, una família amb més de 300 pisos a l’àrea metropolitana, va enviar un burofax als veïns afectats a finals de març perquè marxessin el 30 d’abril. Els inquilins han aconseguit una pròrroga de sis mesos, però volen que les llicències es revoquin, com ha passat amb alguns pisos d’un bloc del carrer Tarragona.

Segons el sindicat del barri i els inquilins, hi ha dos o tres pisos més pels quals hi ha sol·licitada la llicència turística i estan en litigi judicial, i la idea de la propietat és convertir tot el bloc en pisos de lloguer de temporada, entre un i onze mesos, o directament pisos turístics. La situació encara s’agreuja més perquè alguns dels inquilins desconeixien que des del 2020 el seu contracte es renova cada mes, i no anualment. Quan van signar el contracte de lloguer no es van fixar en aquesta clàusula, anomenada de tàcita reconducció. A d’altres, el contracte els caduca el 2024 o més endavant.

Tot i que alguns veïns van marxar en rebre el burofax, l’ajuda del sindicat va permetre a quatre pisos exigir a la propietat una pròrroga de sis mesos, tal com permet el decret d’urgència del govern espanyol aprovat el desembre del 2022. Segons els veïns, la propietària és una família burgesa catalana dedicada tradicionalment a la indústria tèxtil, que està redirigint les seves inversions al sector immobiliari, i ja han actuat així en altres blocs de la zona. Els veïns alerten que el barri està patint la pressió immobiliària i turística de ser una zona propera al centre, i creuen que elements com la Copa Amèrica, el trasllat temporal del Barça a l’Estadi de Montjuïc i la promoció de les Tres Xemeneies agreujaran la situació, perquè es dedicaran més pisos al turisme o a inquilins d’alts ingressos com els nòmades digitals.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari