L’informe Pegasus de l’Eurocambra acaba enfrontant Carles Puigdemont i ERC

L’ex-president de la Generalitat vota en contra de les seves recomanacions i Diana Riba vota a favor

Sophie in 'T Veld, ponent del comitè PEGA del Parlament europeu, parla amb Diana Riba i Jordi Solé, abans de l'inici de la seva darrera sessió

La votació de l’informe final de la comissió del Parlament europeu que ha investigat durant 14 mesos l’ús dels programaris maliciosos Pegasus i Candiru per part de dotze països de la Unió Europea ha provocat un nou enfrontament entre ERC i Junts. Diana Riba, eurodiputada d’ERC que ha estat vicepresidenta d’aquesta comissió, coneguda com a comitè PEGA, ha votat a favor de l’informe i les recomanacions d’actuació futura de la Comissió Europea que proposa mentre que l’ex-president de la Generalitat i de JxCat, Carles Puigdemont, s’ha abstingut en la votació de l’informe i ha votat en contra de les recomanacions. L’informe presentat per la ponent, Sophie in ‘T Veld, ha moderat les crítiques que contenia l’esborrany inicial a la resposta donada pel govern espanyol a la publicació del dossier Catalangate, per part del col·lectiu canadenc Citizen Lab, segons el qual els telèfons mòbils i dispositius digitals de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya haurien estat espiats entre els anys 2015 i 2020 amb els programes Pegasus i Candiru.

Dels 37 vots que s’han formulat sobre l’informe final de la comissió PEGA, 30 han estat a favor, 3 en contra i hi hagut 4 abstencions, entre elles la de Puigdemont. Pel que fa a les recomanacions s’han aprovat per 30 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions. Els eurodiputats dels grups majoritaris del Parlament europeu –socialista i popular- han votat a favor de l’informe, la qual cosa fa preveure que també rebi l’aprovació del Ple del Parlament quan el debati el mes que ve.

L’informe final de l’eurodiputada In ‘T Veld ha eliminat bona part de les acusacions que llençava contra el govern espanyol. Mentre que manté dures crítiques a l’ús de Pegasus per part dels serveis d’intel·ligència de Polònia i Hongria, les al·lusions finals dedicades a Espanya han quedat així: “té un sistema de justícia independent amb suficients garanties, però queden algunes preguntes sobre l’ús de programari espia. En assenyalar que el govern ja està treballant per abordar les deficiències, els eurodiputats demanen a les autoritats que garanteixin investigacions “completes, justes i efectives”, especialment en els 47 casos en què no està clar qui va autoritzar el desplegament de programari espia, i que s’asseguri que les persones afectades siguin efectivament recompensades”. El Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va reconèixer que havia espiat, amb l’autorització judicial corresponent, 18 independentistes dels 65 que afirma Citizen Lab que van ser víctimes d’atacs amb Pegasus i Candiru.

Puigdemont esperava unes conclusions més dures i incriminatòries del paper del govern espanyol en el CatalanGate de Citizen Lab. No se n’ha sortit.

(Visited 58 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari