Els presumptes espiats amb Pegasus implicats en la trama russa del procés no ho denuncien als jutjats

Ni Puigdemont ni Alay ni Alexander Dmitrenko s’han querellat als tribunals pels suposats atacs als seus telèfons mòbils publicitats per Citizen Lab i Amnistia Internacional

Josep Lluís Alay, a la seu del diari Komsomolskaya Pravda, en una de les seves visites a Moscú per buscat suport a la independència de Catalunya

La trama russa del procés afecta l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont, el cap de la seva Oficina, Josep Lluís Alay, l’ex-consellera de Presidència i portaveu del Goverm, Elsa Artadi, l’empresari rus Alexander Dmitrenko i l’ex-responsable de Relacions Exteriors de Convergència Democràtica de Catalunya, Víctor Terradellas. Puigdemont, Alay i Artadi apareixen en l’informe realitzat pel col·lectiu canadenc Citizen Lab batejat com a CatalanGate segons el qual els telèfons i dispositius digitals de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya van ser espiades amb els programaris maliciosos Pegasus i Candiru. Alexander Dmitrenko no apareix en aquest llistat, però tres setmanes després que Citizen Lab publiqués el seu CatalanGate, va escriure un missatge a Twitter en el qual explicava que el seu telèfon mòbil havia patit nou temptatives d’infecció amb Pegasus. Ni Puigdemont ni Alay ni Dmitrenko han presentat denúncies als tribunals de justícia pel suposat espionatge que han patit.

Quan Citizen Lab va publicar el seu informe, Elsa Artadi era regidora de l’ajuntament de Barcelona en representació de Junts per Catalunya. El consistori va aprovar presentar una denúncia pel suposat espionatge que van patir ella i el regidor d’Esquerra Republica, Ernest Maragall, també inclòs en el CatalanGate. L’ajuntament va anunciar la presentació d’aquesta denúncia el maig de l’any passat i no s’ha informat de quina ha estat la seva evolució als jutjats.

Artadi, Terradellas i Dmitrenko van declarar davant el jutge Joaquín Aguirre per la seva presumpta participació en les negociacions amb representants del Kremlin per aconseguir el seu suport a la independència de Catalunya. El jutge va considera que la declaració d’Artadi era poc fiable i li ho va dir obertament. L’aleshores consellera de Presidència s’hauria reunit amb emissaris russos per indicació de Carles Puigdemont i amb la mediació de Víctor Terradellas. Aquests emissaris haurien ofert el suport a la independència de Catalunya a canvi que el govern la convertís en un paradís per les criptomonedes. Puigdemont també es va reunir amb aquests emissaris. Aquesta trama inclou també el suport de mitjans de comunicació russos al procés, entrevistes a Puigdemont incloses a Russia Today i Komsomolskaia Pravda.

Al CatalanGate de Citizen Lab no hi ha, però, cap al·lusió a la trama russa del procés. S’assenyala que el telèfon mòbil d’Alay va ser atacat sis cops pels volts del juny del 2020, any en què va visitar Moscou en companyia de Dmitrenko a la recerca de suports a la causa independentista. L’informe del col·lectiu canadenc vincula, en canvi, les dates d’alguns dels suposats espionatges amb reunions concretes dels seus propietaris. Ho fa, per exemple, en el cas dels eurodiputats d’ERC Diana Riba i Jordi Solé.

Dmitrenko, al seu perfil de Twitter, va explicar que va ser Amnistia Internacional qui va detectar els nou atacs al seu telèfon mòbil. Aquesta organització de defensa dels drets humans va col·laborar amb Citizen Lab en la confirmació de quatre dels casos de suposat espionatge al Catalangate. La no inclusió de l’empresari rus en el llistat de víctimes dona arguments als que creuen que el col·lectiu canadenc vol ocultar l’existència de la trama russa del procés ja que justificaria l’espionatge de les persones que hi van estar implicades. Que ni Carles Puigdemont ni Josep Lluís Alay ni Alexander Dmitrenko hagin denunciat als tribunals l’espionatge amb Pegasus que diu Citizen Lab que van patir abona aquesta tesi. Tampoc no ho ha fet cap de les víctimes de Pegasus els noms de  les quals han aparegut els darrers dies als mitjans de comunicació per la seva implicació en la creació de Tsunami Democràtic, la plataforma que va organitzar anònimament els aldarulls posteriors a la sentència del Tribunal Suprem pel cas 1-O.

(Visited 21 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari