Telegram confirma que el coordinador del ‘CatalanGate’ menteix quan diu que aquesta empresa el va contractar

Elies Campo va comparèixer al Parlament el passat divendres i va assegurar que fins i tot representants de partits polítics catalans li van demanar ajut quan hi treballava

Elies Campo al Parlament, el 31 de març, i comunicat del portaveu de Telegram, Remi Vaughn, del 3 d'abril

Elies Campo, l’activista independentista que va coordinar el treball de camp de l’informe que va elaborar el col·lectiu canadenc Citizen Lab i que va batejar com a CatalanGate quan el va publicar, el 18 d’abril de l’any passat, va mentir en la seva compareixença del passat divendres 24 de març al Parlament de Catalunya. No és la primera vegada que ho feia però sí la seva estrena en mentir en una sessió de la cambra catalana. El diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco li va demanar perquè diu que va treballar a Telegram Messenger si Remi Vaughn, portaveu de l’empresa, ho ha desmentit taxativament. Campo va afirmar que sí que hi havia treballat i que, fins i tot, representants dels partits polítics que estaven presents a la sessió de la Comissió Pegasus del Parlament en la qual va comparèixer ho sabien.

L’informe Catalangate de Citizen Lab assegura que els telèfons i dispositius digitals de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya van ser espiats entre els anys 2015 i 2020 amb els programes Pegasus i Candiru. Elies Campo apareixia com una d’aquestes víctimes i se la presentava com a antic treballador del departament de “Creixement, Desenvolupament de Negoci i Partenariats de Telegram Messenger”. EL TRIANGLE va contactar Remi Vaughn per confirmar aquesta dada i la seva resposta, el 5 de maig, va ser aquesta: ““El senyor Elies Campo mai ha estat empleat per Telegram en cap càrrec, i molt menys com a cap de res. El 2016 va fer algun treball voluntari i se li va concedir una adreça de correu electrònic temporal que després va ser revocada. Mai va rebre cap compensació monetària de Telegram i mai va signar cap contracte amb nosaltres”. Campo va arribar a dir en algunes entrevistes que era responsable del departament de Telegram on deia que treballava.

Martín Blanco també li va demanar a Elies Campo perquè l’havia contractat Citizen Lab si no ha acabat la carrera d’Enginyeria de Telecomunicacions que va començar a La Salle-URLlull i el coordinador del CatalanGate va reconèixer que no és enginyer. “No sóc enginyer però no m’ha estat cap problema per poder treballar en companyies com Whatsapp o Telegram”. EL TRIANGLE ha tornat a contactar amb el portaveu de l’empresa de missatgeria digital i la seva resposta, el 3 d’abril, ha estat pràcticament idèntica: “El senyor Elies Campo mai ha estat empleat per Telegram en cap càrrec, i molt menys com a cap de res. El 2016 va fer algun treball voluntari i se li va concedir una adreça de correu electrònic temporal que després va ser revocada. Mai va rebre cap compensació monetària de Telegram i mai va signar cap contracte amb nosaltres”.

Malgrat la claredat d’aquestes declaracions, Elies Campo manté al seu currículum de Linkedin que va estar treballant al departament de Creixement, Partenariats i Desenvolupament de Negoci de Telegram Messenger sis anys i quatre mesos, entre setembre del 2015 i desembre del 2021, a jornada completa. Hi consta que un mes després de deixar Telegram va ser fitxat per Citizen Lab, col·lectiu pel qual treballava des de feia anys preparant el CatalanGate. Al seu perfil de Twitter també hi figura com a treballador de Telegram i Whatsapp. El 9 de març passat va intervenir a la 7ª Jornada Empresarial sobre Transformació Digital que va tenir lloc a Mollerussa. Se’l va presentar com a treballador de Citizen Lab, Telegram Messenger i Whatsapp i com a “emprenedor i enginyer”.

Campo vivia a San Francisco quan es va organitzar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 sobre la independència de Catalunya. Per la votació es va desplaçar a Barcelona i va dormir al Casinet d’Hostafrancs on apareix en un vídeo entrant-hi una urna entre aplaudiments. El 19 d’abril de l’any passat, l’aleshores presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, va afirmar que sense ell el CatalanGate no hauria estat possible. Al Parlament, però, es va negar a explicar quin havia estat el seu paper en l’elaboració de l’informe de Citizen Lab.

Actualment, protagonitza anuncis de la companyia Parlem telecom amb l’eslògan “No has d’anar a Silicon Valley a buscar l’última tecnologia quan la tens aquí al preu just”.

(Visited 248 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari