Unió de Pagesos alerta que la Segarra tindrà una nova collita del cereal “catastròfica”

Els productors es mobilitzaran per reclamar a la Generalitat ajuts per pal·liar les pèrdues de la darrera campanya

Sequera a la Segarra (Unió de Pagesos)

Unió de Pagesos (UP) preveu una mala collita del cereal d’hivern a la Segarra (Lleida) per culpa de la sequera i alerta que si no plou en els pròxims dies, la campanya serà fins i tot més “catastròfica” que la de l’any passat. “Els danys ja són quantiosos i si no plou en pocs dies, seran catastròfics”, explica el coordinador comarcal del sindicat, Xavier Recasens, que afegeix que els cerealistes de secà ja arrosseguen pèrdues de la campanya anterior. Per tot plegat, el sindicat ha convocat una marxa lenta de tractors aquest dijous a Cervera (Lleida) amb l’objectiu de reclamar al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que habiliti ajuts per compensar aquestes pèrdues i per fer front a l’increment dels costos de producció que pateix el sector.

En aquesta època de l’any els cultius de cereals d’hivern haurien d’estar avançats a punt d’espigar, però la imatge dels camps de la Segarra mostren just el contrari: plantes que no han acabat de créixer i amb fulles que s’estan assecant per falta d’aigua. I és que la majoria de les explotacions agràries de la comarca són de secà i, per tant, el seu reg depèn exclusivament de l’aigua de la pluja que hi cau. “Aquest any torna a pintar molt malament perquè la manca de pluja és extrema i el cereal s’està perdent. Això, si no plou aviat, serà irreversible”, afirma el coordinador d’Unió de Pagesos a la Segarra, Xavier Recasens. La sequera ja ha provocat danys als cultius de la Segarra que poden anar a més si la sequera persisteix.

A tall d’exemple, Recasens explica que en una finca on acostumava a produir 3.500 quilos per hectàrea, l’any passat la producció va caure a poc més de mil quilos i avisa que aquest any la xifra encara pot caure més si no plou en els pròxims dies. “El que no pensàvem que passaria aquest any està passant: una segona collita catastròfica”, indica l’agricultor.

Unió de Pagesos va quantificar en 180 milions d’euros les pèrdues del cereal d’hivern en la darrera campanya per l’efecte de la sequera, les gelades i els cops de calor. Davant d’això i del fet que les previsions per aquesta campanya tampoc són bones, reclamen al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que habiliti ajuts. En concret, el sindicat proposa un ajut de 100 euros per hectàrea per pal·liar les pèrdues que el sector ha patit, un format que el departament ja ha concedit als sectors de la fruita dolça i l’ametlla. El coordinador d’UP a la Segarra ho considera una xifra “simbòlica” que en cap cas pot cobrir les pèrdues que el sector ha tingut, però que serviria per “poder continuar i que moltes explotacions no es vegin amb el dilema de si pleguen o no”.

Protesta el dijous 6 d’abril
Per fer palès el seu malestar i exigir a l’administració que habiliti ajuts, aquest dijous 6 d’abril es durà a terme a Cervera una marxa lenta de tractors. El sindicat confia aplegar una setantena de vehicles. “No ens agrada pidolar, el que volem és que se’ns escolti, que es facin números seriosos”, explica Recasens.

La marxa sortirà de Cervera a les quatre de la tarda i recorrerà uns quants quilòmetres de la carretera L-311 en direcció a Ponts, per després girar cua i tornar al punt de sortida. Abans de la marxa lenta de tractors, els agricultors celebraran una assemblea, a les 13 hores, i seguidament faran un dinar.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari