Amnistia Internacional alerta que Espanya nega el dret a l’habitatge a milers de famílies

L'organisme condemna les "morts, tortures i expulsions il·legítimes" a Melilla per part de les autoritats espanyoles i marroquines

Detall d'uns cartells de la PAH demanant 'Stop desnonaments' (ACN)

En el darrer informe anual sobre la situació dels drets humans al món, Amnistia Internacional destaca els problemes d’habitatge que hi ha a Espanya i alerta que l’Estat nega “a milers de famílies el dret a un habitatge adequat”. En aquest sentit, l’organisme destaca que només entre gener i setembre del 2022 van dur-se a terme 29.285 desnonaments a tot el país.

Amnistia considera que les autoritats espanyoles no van protegir adequadament el dret a l’habitatge, i assenyala que la suspensió de desnonaments aprovada el passat mes de juny pel Govern central “va ser insuficient per protegir de la manca de llar a milers de persones”. D’altra banda, destaca que l’augment del preu de l’energia ha causat importants afectacions a moltes famílies i que el 14,3% de la població “no podia permetre’s mantenir casa seva a una temperatura adequada”.

L’organisme destaca el cas del barri madrileny de la Cañada Real, on 4.500 persones, de les quals 1.800 són menors d’edat, “continuen vivint sense accés a l’electricitat després de ser desconnectades de la xarxa el 2020, malgrat la recomanació del Defensor del Poble de restablir la connexió”.

“Resposta violenta” a la tanca de Melilla

Amnistia Internacional també fa referència a “la resposta violenta de les autoritats” davant els intents de creuar la frontera entre el Marroc i Melilla, fet que “va saldar-se amb morts, tortura i expulsions il·legítimes”. En aquest sentit, l’organisme assenyala les “violacions greus de drets de persones refugiades i migrants a les fronteres”, i destaca que, el passat 24 de juny, “les autoritats espanyoles i marroquines van emprar força il·legítima i van cometre actes que podrien ser constitutius de tortura i altres maltractaments per a reprimir l’intent d’un nombrós grup de persones d’entrar a Melilla i sol·licitar protecció”.

Almenys 37 persones van morir i més de 470 van ser expulsades il·legalment, recorda Amnistia, que indica que diversos experts de l’ONU van condemnar “la persistent absència de rendició de comptes per les morts i la deshumanització de persones migrants africanes a les fronteres d’Europa”.

“Preocupació” per Pegasus

L’informe d’Amnistia també destaca l’ús de Pegasus contra figures polítiques catalanes i membres de la societat civil, i assenyala que aquest programari espia instal·lat en telèfons mòbils de polítics catalans, periodistes, advocats i familiars d’aquests suscita “preocupació”. Al respecte, l’organisme explica que mentre l’Audiència Nacional va obrir una investigació sobre l’ús del software amb figures del Govern central com el mateix president i dos ministres, “van coninuar estancades les investigacions que estaven fent per la seva banda tribunals de Catalunya” sobre l’espionatge a polítics catalans i membres de la societat civil.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari