La unitat de l’independentisme al ‘CatalanGate’ salta pels aires per culpa de la trama russa del procés

Que Aragonès es desmarqués de Puigdemont pels seus contactes amb emissaris del Kremlin esquerda encara més les deteriorades relacions d’ERC amb JxCat i el Consell de la República

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la seva intervenció a Madrid en la reunió amb la comissió PEGA del Parlament europeu

La visita a Madrid d’una missió del comitè del Parlament europeu que investiga l’ús de Pegasus i altres programes d’espionatge de telèfons i dispositius digitals, conegut com a comitè PEGA, ha posat al descobert i engrandit l’esquerda que separa els independentistes que suposadament van ser víctimes de l’anomenat cas CatalanGate. Aquesta esquerda existeix entre les presumptes víctimes vinculades a ERC i a les que ho estan a JxCat o el Consell de la República. L’esclat públic d’aquestes divergències es va produir, el dimarts dia 21, quan el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va desmarcar de l’ex-president Carles Puigdemont quan l’eurodiputat Juan Ignacio Zoido va vincular aquest darrer amb la trama russa del procés. Immediatament li va ploure un munt de crítiques i insults a les xarxes socials i després també a mitjans de comunicació arrenglerats amb l’independentisme més intransigent.

Zoido, que és membre del comitè PEGA, va dir que Puigdemont “es va reunir amb emissaris de Putin per explorar el seu suport a la independència” i Aragonès va respondre que “jo no tinc contactes amb Rússia i vostè parlava d’altres líders polítics de Catalunya, i dels CDRs, són qüestions de context, però en relació a mi, quines evidències hi ha que justifiquin que sigui espiat pel CNI?”.

El cap de l’Oficina de Carles Puigdemont com a ex-president de la Generalitat, Josep Lluís Alay, va difondre, poc després, a Twitter, un vídeo de 28 segons en què enllaçava les intervencions de Zoido i Artagonès i hi va afegir el comentari “S’agraeix la defensa”. Carme García, responsable de Coordinació de les Delegacions del Consell de la República, va fer el comentari següent “Ho he vist aquest mig dia i he sentit molta vergonya i pena”.

La portaveu del grup de JxCat al Congrés dels Diputats, Miriam Nogueras, a última hora de la nit de dimarts, va pujar un missatge a Twitter suggerint Aragonès “i mira que era fàcil contestar que els qui van tancar acords amb Rússia van ser els socialistes (a qui ells, ERC, ara donen estabilitat). Acord Lavrov-Josep Borrell 2018. Gogglegeu”. Uns dies després, Nogueras va concedir una entrevista al portal digital Vilaweb en la qual va dir que “la imatge del president de Catalunya doblegat davant Zoido és indigna. La primera cosa que ha de fer un president de Catalunya a tot arreu és defensar les institucions catalanes, i el president Puigdemont és una institució. Aquesta imatge és indigna”.

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, es va lamentar de les declaracions del president de la Generalitat en una entrevista a Catalunya Ràdio: “Ens ha dolgut molt que, havent sentit l’ex-ministre Zoido abocant mentides per a atacar el president Puigdemont, per part del president de la Generalitat no hi hagués una defensa o fins i tot un atac contra ell per les mentides que deia.” La presidenta del partit, Laura Borràs, va enviar una carta a Aragonès en la qual, sense al·ludir en cap moment a la trama russa del procés, qualificava com “indigna” la seva resposta a Zoido.

El missatge d’Alay s’apropava a les 700.000 visites un parell de dies després i entre els prop de 250 comentaris que va generar s’hi trobava el del mediàtic Ramon Cotarelo –“Jo no he sigut, señorita”- i molts insults a Aragonès procedents de militants i dirigents de JxCat i del consell que presideix Puigdemont.

Les reunions de Puigdemont i altres dirigents del seu partit amb emissaris del Kremlin són una de les raons que justificarien l’espionatge que denuncien haver patit. Per això, Citizen Lab, el col·lectiu canadenc que va publicar el CatalanGate l’abril de l’any passat, oculta la relació d’alguna de les persones presumptament espiades segons el seu informe, amb la trama russa del procés.

Ara fa un any, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ja es va desmarcar de les relacions de Puigdemont, Alay i altres dirigents de JxCat i el Consell de la República amb emissaris russos que els van prometien el suport, fins i tot militar, a la independència a canvi que el govern català reconegués la sobirania del Kremlin a Crimea i convertís Catalunya en un paradís de les criptomonedes. Rufián va dir que “són senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien que eren James Bond. No ens representen. I m’estic contenint, perquè és d’una frivolitat terrible. (…) Mai ha representat la nostra línia de política internacional reunir-nos amb sàtrapes. Raül Romeva ho hauria pogut fer i no ho va fer mai”. Aquell incendi entre ERC i l’entorn de Puigdemont es va anar apagant. Ara ha revifat amb més força que mai. La unitat d’acció independentista fa temps que està esquerdada. Ara també s’ha desfet en la campanya de propaganda orquestrada sota el nom de CatalanGate.

(Visited 350 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari