Manifestacions contra els “vampirs” de Grifols a Catalunya i a Andorra

La multinacional preveu construir un nou laboratori a Ordino, a la vegada que ha anunciat l’acomiadament de 2.300 empleats

Pla general de la seu central de Grifols, situada a Sant Cugat del Vallès

Els treballadors de les plantes que la multinacional Grifols té a Parets del Vallès i a Sant Cugat del Vallès es van mobilitzar ahir, dia 15 de març, en contra de l’anunciat acomiadament de 92 empleats. Aquesta reducció de personal forma part del pla de retallades que ha posat en marxa la direcció de l’empresa per tal d’estalviar, de manera urgent, 400 milions d’euros.

En l’actual context de pujada dels tipus d’interès, l’astronòmic endeutament que arrossega Grifols –més de 9.300 milions d’euros- ha escanyat la seva viabilitat. A més, en els últims mesos pateix una severa “pallissa” a l’Ibex de la Borsa espanyola, on l’acció s’havia enfilat per sobre dels 34 euros i ara voreja els 10 euros.

Sindicats en peu de guerra

Aquesta crisi s’ha traslladat també a la cúpula de la multinacional. El 3 d’octubre de l’any passat va dimitir el seu president i líder indiscutible de l’empresa, Víctor Grífols. El seu substitut, el nord-americà Steven Mayer, també va presentar la seva dimissió el 21 de febrer passat i, en l’actualitat, la corporació està presidida pel vicepresident, el suís Thomas Glanzmann.

Els sindicats estan en peu de guerra. Consideren que la decisió de la direcció de suprimir 2.300 llocs de treball –dels quals 92 a Catalunya- per reduir costos és errònia i que hi ha altres maneres menys traumàtiques de salvar l’empresa, com ara l’estalvi energètic, la venda de patrimoni o la supressió de dispendis onerosos, com pot ser l’anunciada construcció d’un nou laboratori a Andorra. Si les negociacions que estan en marxa no arriben a bon port, els sindicats adverteixen que podrien convocar vaga.

Manifestació dissabte a les 20 hores

Les manifestacions d’ahir davant les instal·lacions de Grifols a Parets i a Sant Cugat del Vallès tindran la seva continuïtat, dissabte que ve, dia 18, a Andorra. En aquest cas la protagonitzen la plataforma veïnal i els partits polítics que s’oposen a la construcció del laboratori biològic de risc P3 que la multinacional dels hemoderivats sanguinis, d’acord amb el Govern de Xavier Espot, pretén aixecar a la parròquia d’Ordino.

La marxa, convocada a les 20 hores, sortirà de la plaça Coprínceps d’Escaldes i recorrerà l’eix comercial fins a la plaça del Poble d’Andorra la Vella. Els organitzadors han especificat que la manifestació “serà silenciosa i pacífica”.

Greus incongruències

El projecte de construcció d’aquest laboratori es va anunciar amb gran pompa ara farà dos anys, quan Grifols, suposadament, s’expandia vent en popa i les accions de la companyia cotitzaven a l’alça. Però, des d’aleshores, la situació s’ha girat com un mitjó.

A més, les greus incongruències, irregularitats i contradiccions que envolten el laboratori d’Ordino han aconseguit compactar una forta oposició veïnal i política, amb la qual no comptaven el cap de Govern, Xavier Espot, ni el cònsol major, Josep Àngel Mortés. El “bienvenido Mr. Marshall” no ha funcionat. Al contrari, el coneixement detallat de l’acord signat entre el Govern i els “vampirs” de Grifols ha encrespat encara més els ànims.

Reserva de la Biosfera

D’entrada, resulta xocant que un laboratori biològic de risc P3, potencialment perillós en cas d’accident, s’instal·li a la parròquia d’Ordino, que té com a principal atractiu la seva condició de Reserva de la Biosfera, atorgada per la Unesco.

També és insòlit que els terrenys on s’ubicarà el laboratori –el Prat de la Farga Rossell- siguin de titularitat pública i que la multinacional Grifols en pugui gaudir gratuïtament en règim de concessió.

Inversions aturades

Allò que resulta molt preocupant és que el govern d’Andorra no disposa de cap estructura científica pròpia que pugui realitzar els controls oficials que requereix el funcionament d’un centre de recerca d’aquestes característiques, com sí que passa a països com Espanya o França.

L’any passat, la direcció de la multinacional va anunciar solemnement que, per aturar la “bola” de l’endeutament insostenible que estava esclafant la companyia, procedia a aturar en sec totes les inversions previstes i a vendre les unitats productives no essencials. Com es menja això amb el suposat compromís d’invertir ara 25 milions d’euros en el nou laboratori d’Ordino, que suscita un fort rebuig dels veïns?

(Visited 236 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Manifestacions contra els “vampirs” de Grifols a Catalunya i a Andorra”

Feu un comentari