Hi ha taxis que circulen per Barcelona sense que el seu conductor estigui assegurat

L’acomiadament d’un xofer posa de manifest als jutjats aquesta greu irregularitat

El taxi d Barcelona deu –en gran part– el seu model actual a Dionisio Gracia Fajardo, qui, l’octubre del 1977, va fundar el Sindicat de Taxistes Autònoms de Barcelona (STAB) com a plataforma per defensar els interessos dels titulars de llicència de taxi.

N’hi va dir “sindicat” perquè el taxista titular és un híbrid entre treballador i empresari. Si bé explota una concessió administrativa, aquesta explotació requereix l’esforç d’inversió en el vehicle, a més dels costos requerits per al seu manteniment i funcionament.

Per això, Gracia Fajardo va advocar perquè la titularitat de la llicència fos reconeguda com un bé traspassable i heretable, entesa com a patrimoni personal i familiar.

També hi va introduir els mòduls que indiquen la tarifa, per fer més transparent l’exercici de la professió i, al costat d’altres organitzacions, va aconseguir descentralitzar la fixació de tarifes que, llavors, es determinava a Madrid.

Els fonaments de  l’STAB

Dionisio Gracia Fajardo va impulsar la Llei del taxi i va participar en la redacció del conveni col·lectiu del taxi de Barcelona, representant l’STAB els treballadors, al costat de Comissions Obreres i UGT. Albert Gimeno, en el seu llibre El senyor del taxi (2008), assenyala que Ángel Luis Gracia Corral, nebot de Gracia Fajardo, “coneix el funcionament de la casa amb detall”. Posseeix una vasta experiència que està a un lustre d’aconseguir el mig segle i és el responsable de la gestoria de l’STAB davant el Registre de la Seu Electrònica de l’Administració General de l’Estat.

Per això, sorprèn que Ángel Gracia Corral hagi mantingut un dels seus assalariats sense la corresponent assegurança, com ho acredita Arturo Fernández Santiago, secretari del consell d’administració de MMT Seguros, davant el jutjat social núm. 22 de Barcelona, on se substancia el procediment ordinari 478/2021, en contra seva. Diu el representant de MMT Seguros que, “consultada la nostra base de dades”, el conductor assalariat en qüestió “en cap moment ha figurat com a conductor” de cap dels taxis d’Ángel Gracia Corral.

És tot un sarcasme que incompleixi l’article 24 del conveni redactat i aprovat pel seu oncle Dionisio, el qual és explícit i obliga “a contractar una pòlissa d’accidents per als seus treballadors”, sabent que l’article 53.2.c) del Reglament del Taxi qualifica d’infracció greu prestar servei “sense que la pòlissa cobreixi la conducció per persona diferent de la del titular”, i que conforme a l’article 11.1.b) de la Llei 19/2003, de 4 de juliol –del taxi a Catalunya– és causa de revocació de la llicència de taxi “per incompliment del titular de les condicions essencials de la llicència o per l’obtenció, gestió o explotació de la llicència per qualsevol forma no prevista per la present Llei i el seu desenvolupament reglamentari», aquest últim cos legal redactat també pel seu oncle Dionisio.

Davant les denúncies i les demandes del treballador el va acomiadar el 12 de desembre del 2022 sense la liquidació, sense la quitança i sense remetre en aquest moment el certificat d’empresa, tal com ordena la llei. Requerit pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) i advertit de les sancions, va continuar incomplint la seva obligació, i recentment, un mes després, el 12 de gener del 2023, va lliurar el certificat.

Sent l’STAB una gestoria que s’ofereix de garant dels serveis als taxistes i que presenta Ángel Luis Gracia Corral com a “gestor especialitzat en gestió laboral”, aquests fets traspassen els límits dels principis fonamentals consagrats en el codi deontològic del Consell de Col·legis Oficials de Gestors Administratius de Catalunya.

Destaca el d’integritat moral, pel qual “el gestor administratiu haurà de ser honest, lleial, veraç i diligent en el compliment de la seva professió”, i el de dignitat, pel qual “el gestor administratiu haura d’actuar sempre conforme a les normes d’honor i de la dignitat de la professió, i abstenir-se de tot comportament que suposi infracció o descrèdit. Haurà d’exercir la professió, amb probitat, honradesa i diligència”.

Però com es demostra amb aquests antecedents, Ángel Luis Gracia Corral ha utilitzat els seus vastos coneixements amb l’objectiu d’infligir el dany més gran possible als drets del treballador. EL TRIANGLE ha accedit als registres de les nombroses i gravíssimes denúncies presentades davant la Inspecció del Treball, les quals fins ara continuen en la impunitat.

(Visited 95 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari