L’equip d’‘Està passant’ (TV3) ignora més que mai la prohibició d’opinar políticament a les xarxes socials

Jair Domínguez diu que “ni borratxo” votaria Anna Grau, la guionista Júlia Cot escriu “Puta nit i bona PSC”, Òscar Andreu ressuscita els GAL i Toni Soler és la veu d’ERC al diari ARA

Tuits de membres de l'equip del programa 'Està passant' criticant el PSC, Anna Grau i l'acomiadament de Manel Vidal de 'Zona Franca'

El comitè que el director de TV3, Sigfrid Gras, va anunciar que s’havia creat el 23 de novembre, per vetllar perquè els seus professionals no pugessin missatges polititzats a les xarxes socials és incapaç d’evitar els que escriuen els presentadors del seu programa estrella dels vespres Està passant. El seu director i conductor, Toni Soler, els seus dos co-presentadors Jair Domínguez i Òscar Andreu, i el seu guionista Magí García vulneren reiteradament el Llibre d’Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La crisi oberta per l’acomiadament de Manel Vidal del programa Zona Franca per identificar els votants socialistes amb l’esvàstica i nazi i la dimissió posterior del seu presentador, Joel Díaz, han excitat encara més els ànims dels humoristes d’Està passant a l’hora de mullar-se políticament als mitjans de comunicació i les xarxes socials.

El Llibre d’Estil de la CCMA prohibeix als seus professionals “adoptar posicions en relació amb debats polítics i socials quan, per la feina que desenvolupen, pugui quedar compromesa la nostra imparcialitat” i “emetre missatges o comentaris ofensius o despectius”. Arran de la crisi de Zona Franca, el comitè anunciat per Gras va apagar algun incendi i va obligar Juliana Canet, presentadora de Tot són problemes, a eliminar el tuit on va escriure “quin putu fàstic aquests putus espanyols de merda”. Però no ha evitat que bona part de l’equip d’Està passant aboqués a Twitter tota la seva ràbia per l’acomiadament de Vidal i la suspensió de Zona Franca. Aquesta vulneració del Llibre d’Estil s’afegeix a l’anormalitat que representa que el director i conductor d’Està passant escrigui cada setmana un article a la contraportada del diari ARA defensant sistemàticament els plantejaments polítics d’Esquerra Republicana.

Les queixes dels professionals d’Està passant coincidien amb les dels de Zona Franca que també van traslladar a Twitter la seva acusació al PSC de ser el responsable de l’acomiadament de Manel Vidal.El PSC ha aconseguit petar-se un programa sencer sense moure un dit mentre que VOX ens ha fet anar a declarar quatre o cinc vegades i no han aconseguit res. Això hauria de fer-vos veure qui és l’autèntic enemic”, va escriure Jair Domínguez. Òscar Andreu va fer aquesta reflexió en un parell de missatges: “Si has de dir nazi, lazi, zombi o tarat a un indepe, no pateixis; el nacionalisme d’estat, la llibertat d’expressió i els límits de l’humor et protegeixen. Pensa que per la unitat d’Espanya pots enterrar gent en calç viva. Ara, si com indepe, en una secció d’humor fas un gag… Que els arbres del debat sobre els límits de l’humor no et tapin el bosc de l’ocupació”.

Magí García, que, a més de guionista d’Està passant ho era de Zona Franca, va pujar a Twitter una imatge de la pel·lícula bèl·lica Apocalypse Now on presentava un dels seus protagonistes com un delegat del PSC i li feia dir “Mmm… M’encanta l’olor de la censura pels matins”. Toni Soler va qualificar el gag de Vidal d’“arriscat” i la decisió de TV3 d’acomiadar-lo d’“excessiva”. Va dir que era la seva opinió personal i va donar pas a una imatge en la qual es veien els caps de Manel Vidal i Joel Díaz com a trofeus en un local del PSC. Al seu article setmanal al diari ARA, va considerar “ocurrent” que Vidal, en el mateix gag de l’esvàstica, digués que “El PSC és tant de dretes com Junts. El que passa és que els del PSC poden posar els de Junts a la presó”.

Guionistes i col·laboradors d’Està passant es van sumar a aquest festival de suports a Zona Franca i de crítiques al PSC i TV3. Ho van fer el codirector del programa, Pau Escribano, el subdirector, Enzo Vizcaíno o la guionista Júlia Cot, que va escriure “puta nit i bona PSC”, emulant el crit de “puta nit i bona Espanya” que feia Joel Díaz en començar cada programa. La col·laboradora Oye Sherman va retuitejar el missatge d’un altre col·laborador, Marc Sarrats, que va replicar així un del diputat socialista José Zaragoza: “Anda que no baixaràs tu al Hard Rock Cafe a algo que jo em sé”. Oye Sherman, Marc Sarrats i Manel Vidal formen El Soterrani, un equip d’humoristes que fa actuacions periòdiques i que il·lustra el seu darrer espectacle amb una imatge que ridiculitza Sigfrid Gras.

La impunitat amb què es mouen els professionals d’Està passant quan vulneren el Llibre d’Estil de la CCMA fa que Jair Domínguez, per exemple, se senti autoritzat per entrar en plena campanya de les properes eleccions municipals menystenint la candidata a les eleccions primàries de Ciutadans a l’alcaldia de Barcelona, Anna Grau. Va comentar un clip de Grau anunciant la seva aposta per liderar la candidatura de Ciutadans dient: “Mira, Anna, jo és que estic empadronat a l’Empordà però si pogués votar a Barcelona tampoc et votaria ni borratxo”. Grau li va contestar que no s’ofengués però que buscava un altre tipus de gent.

Cal veure si la CCMA i TV3 toleren aquesta burla d’Està passant a les normes que dicta el Llibre d’Estil que regula el seu comportament i si membres del seu equip, com Jair Domínguez, poden continuar explicant a les xarxes i a les portes de les eleccions municipals a quins candidats voten i a quins no ho farien ni borratxos.

(Visited 529 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari