Elogi d’Antonio Santamaría

“Ser idealista quan es viu a Bàbia no té cap mèrit, però en té, en canvi, continuar sentho quan s’ha conegut la pudor d’aquest món” (Albert Einstein).

No són moltes les persones a les quals devem reflexions, lucidesa, suport i ajuda per a la comprensió de la situació que hem viscut i seguim vivint la ciutadania no nacionalista de Catalunya (no sempre amb el suport i la comprensió de forces polítiques i ciutadans d’esquerra que viuen en altres comunitats espanyoles).

No és fàcil, gens fàcil, pensar i actuar contra corrent i, de vegades, en minoria de no gaires persones, sense suports socials explícits. No han estat pocs els insults rebuts: des d’espanyols de m. fins a nyordos, murcians, anticatalans o botiflers. I tampoc no és gens fàcil pensar, escriure, dia sí altre també, explicant amb tot detall les coordenades polítiques i culturals de la situació.

Un d’aquells companys imprescindibles, recordem Brecht, ha estat i és Antonio Santamaría. Elogiar-lo és poc, cal agrair el seu compromís, el seu esforç, les seves moltes hores de dedicació permanent. Els deixo la referència del seu darrer article, Fractura y final del ciclo procesista, un exemple magnífic del seu estil periodístic, de la seva enorme capacitat didàctica i explicativa. Fa la sensació que tot està al seu cap, que no se li escapa res, que fins i tot el detall més nimi és tingut en compte en les seves descripcions, les seves reflexions i les seves anàlisis.

No obstant això, transitant pel seu estil crític, des de la meva admiració i màxim respecte, em permeto manifestar el meu desacord parcial amb el títol i el contingut de l’article anterior. Hi ha fractura, certament, però no soc capaç de veure el final del cicle processista (encara que el cicle continuï amb altres formes i ritmes). Crec que el mestre Santamaría és excessivament optimista (potser ens vol transmetre confiança als seus lectors) quan assenyala: “D’aquesta manera, Junts s’alinea cada cop més amb els moviments nacionalpopulistes de dreta que prosperen a Europa, i Esquerra Republicana sembla que s’orienta cap a acords amb les formacions de l’esquerra catalana”. Així ho indica, continua, “la incorporació a l’executiu monocolor de figures històriques del PSC, com Joaquim Nadal, Carles Campuzano, de la vella Convergència, i Gemma Ubasart, fundadora i primera dirigent de Podem a Catalunya. Això, en un moment postpandèmic, d’inflació desbocada, crisi energètica i obscures perspectives econòmiques que apunten cap a un gir a l’eix de dominància de la política catalana, fins ara monotemàticament centrat en la qüestió nacional”.

No soc capaç de veure, tant de bo m’equivoqui, aquest gir a què fa referència Santamaría ni tampoc que ERC basculi cap a l’esquerra. Tampoc no interpreto les incorporacions a què fa referència en el seu article de la mateixa manera.

Per Santamaría la proposta quebequesa que ERC ha tornat a posar sobre la taula “suposa declarar amortitzada aquesta suposada legitimitat, per recórrer un llarg camí que passa per ampliar la base social de l’independentisme fins a aconseguir una àmplia majoria –ara inexistent– de la societat i negociar amb el govern espanyol les condicions per convocar un referèndum d’autodeterminació vinculant i reconegut internacionalment”.

Això implica implícitament, des del seu punt de vista, “enterrar el cicle processista inaugurat fa dotze anys”. No és aquesta la meva opinió: es tracta d’abonar-lo amb altres vies, de donar llum a la flama nacional-secessionista de sempre amb altres procediments (que no anul·len els anteriors). De mantenir-lo “en peu de lluita”, a primera plana, que l’embolic no cessi.

Si no ho fessin serien titllats probablement de traïdors (botiflers) a la Gran Causa i, sobretot, aniria en contra de la seva veritable naturalesa: ser una força essencialment nacionalista que segueix tenint com a màxima aspiració, com a finalitat essencial, la construcció d’un mur-Estat que separi Catalunya de la resta d’Espanya (Estat espanyol, per ells), distopia que, paradoxa entre paradoxes, solen presentar com a exemple d’un combat ciutadà emancipatori.

Però el que és essencial, en tot cas, no és això. És això: gràcies, Antonio Santamaría, pels ensenyaments, pel teu coratge, pel teu exemple.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.