TV3 utilitza el programa ‘30 minuts’ per intentar netejar la imatge qüestionada de Citizen Lab

Ron Deibert, el director d’aquest col•lectiu canadenc, afirma a ‘Pegasus, l’espia a la butxaca’ que a Espanya “es considera il•legal defensar la independència” i menysprea el Congrés dels Diputats

Ron Deibert, director de Citizen Lab, en una de les seves nou intervencions al documental 'Pegasus, l'espia a la butxaca' emès per TV3 el 16 d'octubre

TV3 va fer un exercici de 45 minuts, aquest diumenge 16 d’octubre, per intentar netejar la imatge del col·lectiu canadenc Citizen Lab, fortament qüestionat després de les contradiccions i manca de rigor de l’informe que va batejar amb el nom de CatalanGate i que va publicar al seu portal d’Internet el 18 d’abril. El programa 30’ va emetre el documental “Pegasus, l’espia a la butxaca”, on el director de Citizen Lab, Ron Deibert, es va esforçar en la defensa del seu CatalanGate. Apareix nou cops al documental; és a dir, un promig d’un cop cada cinc minuts, fent afirmacions falses com, per exemple, que a Espanya “el simple fet de defensar la independència es considera il·legal”. Aquesta frase ha donat lloc a una allau de crítiques a Twitter que ha obligat Deibert a matisar, sense gaire convicció.

Deibert no és l’únic membre de Citizen Lab que protagonitza el documental. Elies Campo, l’activista independentista que va entrar una urna al Casinet d’Hostafrancs la nit prèvia al referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i sense el qual el CatalanGate de Citizen Lab no hauria estat possible, segons l’ex-presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, també surt quatre cops en el reportatge. Se’l presenta com ‘investigador de Citizen Lab’. Campo va fer de pont entre els independentistes que volien que Citizen Lab els digués si havien estat infectats amb el programa maliciós Pegasus i aquest col·lectiu canadenc, que depèn de la Universitat de Toronto. Deibert el va contractar el mes de febrer passat, malgrat que Campo ha falsejat el seu currículum fent-se passar per treballador de Telegram, fet desmentit pel portaveu d’aquesta empresa.

Campo afirma en l’última de les seves intervencions que “no ens esperàvem la persistència i la col·laboració de mitjans de comunicació connectats d’alguna manera amb les autoritats espanyoles que amplifiquessin aquest missatge que a la resta del món no li han donat cap credibilitat”, referint-se a les sospites de frau i de manca de rigor en el CatalanGate de Citizen Lab. Aquestes sospites han portat diversos experts en ciberseguretat, setze professors de diversos centres universitaris internacionals, el Foro de Profesores i sis eurodiputats de Ciutadans a sol·licitar a la Universitat de Toronto que encarregui un estudi independent de les conclusions del CatalanGate de Citizen Lab. Els responsables del control ètic dels estudis d’aquesta universitat s’han negat, fins ara, a la creació d’aquesta comissió i han suggerit que el debat es faci a nivell acadèmic.

Els periodistes de 30’ responsables de ‘Pegasus, l’espia a la butxaca’ – Jordi Regàs i Sara Segarra– no han demanat a cap d’aquests experts i col·lectius que plantegin les seves reclamacions al documental. Han ignorat, per exemple, l’informe de l’especialista Jonathan Scott “Descobrint Citizen Lab. Desmentint el CatalanGate”.

Ron Deibert s’ha negat a compartir les dades del seu CatalanGate amb ningú i, en canvi, sí que explica en una de les seves nou intervencions en el reportatge de 30’ que “jo i els meus col·legues vam demanar amb fermesa que hi hagués una investigació independent”. “Citizen Lab no pot respondre aquests interrogants”, reconeix i afirma que “hauria de ser una investigació europea i a ser possible dins d’Espanya, una investigació independent amb un fiscal especial que pogués forçar declaracions, amb poders reals, no les reminiscències del antic règim”. Deibert acaba menyspreant el Congrés dels Diputats afirmant que “la Comissió de Secrets Oficial de la directora del CNI és teatre, no és una investigació independent”.

‘Pegasus, l’espia a la butxaca’, documental que ha comptat amb la col·laboració de Mediapro i Lavínia, lamenta al final de la seva projecció que no hi han volgut participar NSO, el Regne de Marroc, el ministeri de Defensa, el CNI i Juan Ignacio Zoilo, ex-ministre de l’Interior. Molta gent que hi hauria volgut participar per plantejar els dubtes sobre la fiabilitat i el rigor d’aquest Catalangate no ha estat cridada a participar-hi. Diversos jutges han demanat als suposats espiats amb Pegasus que entreguin els seus telèfons per poder determinar si van ser infectats com diu Deibert. Cap d’ells ha volgut entregar-los. D’això tampoc no se’n va parlar a TV3 aquest diumenge al documental del programa 30’ que dirigeix Carles Solà, premi Òmnium Cultural de Comunicació i membre des de fa 11 anys de l’Executiva de la Plataforma per la Llengua.

(Visited 324 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari