TV3 i Catalunya Ràdio van ignorar les entitats no independentistes entre el gener i l’abril del 2022

En el debat sobre la immersió lingüística van dedicar 11 vegades més temps a l’ANC i Òmnium Cultural que a Societat Civil Catalana, segons el CAC

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, entrevistat al programa 'Els matins de TV3', el passat 21 d'abril

Cap entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio a les entitats vinculades al debat polític que no són partidàries de la independència de Catalunya. Aquest és el contundent balanç de l’informe “L’observança del pluralisme polític a la televisió i la ràdio durant el període gener-abril del 2022” elaborat per l’Àrea de Continguts del Consell de l’Audiovisual de Catalunya(CAC) i aprovat per aquest organisme el passat 5 d’octubre.

En aquests tres mesos, a la televisió pública es van emetre cinc entrevistes a portaveus d’entitats que participen en el debat polític i a Catalunya Ràdio, unes altres cinc. A TV3, en van emetre tres. Se les van repartir portaveus de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i el Consell per la República Catalana. Al canal 324 es van fer dues entrevistes a aquest tipus d’entitats. Les dues van tenir com a protagonista un portaveu de l’Assemblea Nacional Catalana. L’ANC també va ser la més beneficiada en aquest apartat a Catalunya Ràdio. Representants seus van ser entrevistats tres cops mentre que els portaveus d’Òmnium Cultural ho van ser dos cops.

Pel que fa al temps que TV3 i Catalunya Ràdio dediquen a les entitats que intervenen en el debat sobre si Catalunya Ràdio ha de ser un país independent o no les xifres computades pel CAC són abassegadorament favorables a les partidàries de la separació d’Espanya. TV3 només va dedicar a Societat Civil Catalana, entitat contrària a la independència, un 2,1% del temps en què va tractar qüestions relacionades amb aquest debat. Les associacions independentistes van protagonitzar el 97,3% restant. Òmnium Cultural va copar més de la meitat d’aquest temps (57,2%). L’ANC, un 33,5%; Alerta Solidària, un 4,1% i l’Associació Catalana pels Drets Civils, un 3,1%. Els micròfons de Catalunya Ràdio van quedar reservats per les informacions sobre Òmnium Cultural (52,7%) i l’ANC (47,3%).

És també escandalosament desequilibrat el temps de paraula atorgat a aquestes entitats en el debat sobre la immersió lingüística en el sistema educatiu. A TV3, Òmnium Cultural va ocupar el 8,7% del temps que va dedicar a informar sobre aquesta qüestió i l’ANC, el 2,4%. A Societat Civil Catalana no li van reservar ni un 1% (0,9%). Per tant, en el debat sobre com s’ha de regular la convivència del català i el castellà a l’escola, TV3 va oferir 11 vegades més temps a les entitats independentistes que a les que no ho són entre els mesos de gener i abril. Catalunya Ràdio només va mostrar interès pel que opinaven les entitats independentistes i va ignorar les que no ho són. Del total de temps que va dedicar a tractar la polèmica sobre l’ús escolar de les llengües, un 3,1% el van protagonitzar plataformes independentistes. Les no independentistes van tenir-hi una presència del 0%.

L’informe del CAC inclou un apartat on analitza el temps dedicat a “informacions sobre diferents estratègies polítiques entorn del model de relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol”. TV3 i Catalunya Ràdio es mantenen en la seva línia d’escoltar només associacions independentistes. A la televisió que aleshores encara dirigia Vicent Sanchis, entre l’ANC i Òmnium Cultural van tenir un 20% de quota pantalla. Les entitats no independentistes no van tenir res a dir, segons els responsables de la televisió pública. Tampoc a Catalunya Ràdio, on entre ERC, JxCat, el govern de la Generalitat, la CUP i l’ANC van disposar del 81% d’aquest espai.

(Visited 234 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari