TV3 i Catalunya Ràdio van ignorar les entitats no independentistes entre el gener i l’abril del 2022

En el debat sobre la immersió lingüística van dedicar 11 vegades més temps a l’ANC i Òmnium Cultural que a Societat Civil Catalana, segons el CAC

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, entrevistat al programa 'Els matins de TV3', el passat 21 d'abril

Cap entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio a les entitats vinculades al debat polític que no són partidàries de la independència de Catalunya. Aquest és el contundent balanç de l’informe “L’observança del pluralisme polític a la televisió i la ràdio durant el període gener-abril del 2022” elaborat per l’Àrea de Continguts del Consell de l’Audiovisual de Catalunya(CAC) i aprovat per aquest organisme el passat 5 d’octubre.

En aquests tres mesos, a la televisió pública es van emetre cinc entrevistes a portaveus d’entitats que participen en el debat polític i a Catalunya Ràdio, unes altres cinc. A TV3, en van emetre tres. Se les van repartir portaveus de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i el Consell per la República Catalana. Al canal 324 es van fer dues entrevistes a aquest tipus d’entitats. Les dues van tenir com a protagonista un portaveu de l’Assemblea Nacional Catalana. L’ANC també va ser la més beneficiada en aquest apartat a Catalunya Ràdio. Representants seus van ser entrevistats tres cops mentre que els portaveus d’Òmnium Cultural ho van ser dos cops.

Pel que fa al temps que TV3 i Catalunya Ràdio dediquen a les entitats que intervenen en el debat sobre si Catalunya Ràdio ha de ser un país independent o no les xifres computades pel CAC són abassegadorament favorables a les partidàries de la separació d’Espanya. TV3 només va dedicar a Societat Civil Catalana, entitat contrària a la independència, un 2,1% del temps en què va tractar qüestions relacionades amb aquest debat. Les associacions independentistes van protagonitzar el 97,3% restant. Òmnium Cultural va copar més de la meitat d’aquest temps (57,2%). L’ANC, un 33,5%; Alerta Solidària, un 4,1% i l’Associació Catalana pels Drets Civils, un 3,1%. Els micròfons de Catalunya Ràdio van quedar reservats per les informacions sobre Òmnium Cultural (52,7%) i l’ANC (47,3%).

És també escandalosament desequilibrat el temps de paraula atorgat a aquestes entitats en el debat sobre la immersió lingüística en el sistema educatiu. A TV3, Òmnium Cultural va ocupar el 8,7% del temps que va dedicar a informar sobre aquesta qüestió i l’ANC, el 2,4%. A Societat Civil Catalana no li van reservar ni un 1% (0,9%). Per tant, en el debat sobre com s’ha de regular la convivència del català i el castellà a l’escola, TV3 va oferir 11 vegades més temps a les entitats independentistes que a les que no ho són entre els mesos de gener i abril. Catalunya Ràdio només va mostrar interès pel que opinaven les entitats independentistes i va ignorar les que no ho són. Del total de temps que va dedicar a tractar la polèmica sobre l’ús escolar de les llengües, un 3,1% el van protagonitzar plataformes independentistes. Les no independentistes van tenir-hi una presència del 0%.

L’informe del CAC inclou un apartat on analitza el temps dedicat a “informacions sobre diferents estratègies polítiques entorn del model de relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol”. TV3 i Catalunya Ràdio es mantenen en la seva línia d’escoltar només associacions independentistes. A la televisió que aleshores encara dirigia Vicent Sanchis, entre l’ANC i Òmnium Cultural van tenir un 20% de quota pantalla. Les entitats no independentistes no van tenir res a dir, segons els responsables de la televisió pública. Tampoc a Catalunya Ràdio, on entre ERC, JxCat, el govern de la Generalitat, la CUP i l’ANC van disposar del 81% d’aquest espai.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.