Puigdemont vol ara que detectin als seus mòbils les proves d’un espionatge que Citizen Lab no va trobar en dos anys

L’expresident de la Generalitat va afirmar en una intervenció al Parlament europeu “que hi ha més que sospites de la infecció de Pegasus als meus dispositius”

Fitxa de Carles Puigdemont al portal d'Internet on Citizen Lab va publicar el seu 'CatalanGate'

L’expresident de la Generalitat i actual eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, va afirmar al Parlament europeu, el passat dijous 6 d’octubre, que té sospites que els seus telèfons mòbils van ser espiats amb el programari maliciós Pegasus. La seva intervenció va sorprendre els membres de la comissió parlamentària que analitza l’ús d’aquest programari en diversos països europeus, entre els quals hi ha Espanya. Els telèfons mòbils de Puigdemont van ser analitzats pel col·lectiu canadenc Citizen Lab, que no va trobar-hi indicis que havia estat espiat. Així ho va reconèixer en l’informe que va batejar com a Catalangate, que va publicar al seu portal d’Internet el passat 18 d’abril.

Citizen Lab no va incloure en aquell informe Carles Puigdemont com una de les persones els telèfons mòbils de les quals havien estat infectats amb Pegasus. En un web vinculat al que conté el CatalanGate, encarregat a l’empresa catalana Domestic Data Streamers, es fa referència a Puigdemont en aquests termes: “expresident de Catalunya (2016-2017). No es poder confirmar amb les proves forenses si l’expresident català estava infectat amb Pegasus. Tanmateix, suposem que pot haver estat el punt focal d’una vigilància àmplia mitjançant l’orientació relacional. Hem trobat un arc d’objectius al voltant de l’expresident. Almenys onze persones van ser atacades amb Pegasus, entre les quals hi ha la seva esposa, personal del seu staff, gent de confiança, el seu advocat i amics. En conjunt, el seguiment des dels seus dispositius hauria proporcionat una finestra detallada sobre la seva vida, els seus moviments i les seves idees”.

L’explicació que es va donar des de Citizen Lab pel fet que no s’hagués detectat infeccions en els telèfons mòbils de Puigdemont va ser que els que utilitza fan servir el sistema operatiu Android i que Pegasus només pot atacar els que fan servir IOs, dels models Iphone de la companyia Apple.

Pel que es veu, Puigdemont vol que Citizen Lab detecti ara les infeccions que no ha sabut trobar al llarg dels dos anys que ha dedicat a investigar els telèfons dels independentistes inclosos com a víctimes al CatalanGate.  Si Citizen Lab detectés ara infeccions amb Pegasus als telèfons mòbils de l’ex-president de la Generalitat fugit a Bèlgica augmentarien les sospites que el CatalanGate està farcit de falsos positius, causats voluntàriament o per error. A aquesta sospita hi ha contribuït que cap dels independentistes suposadament espiats amb Pegasus ha volgut entregar el seu telèfon mòbil als jutges que investiguen les denúncies presentades per ells mateixos.

En els tres processos judicials que hi ha oberts per aquestes denúncies, els magistrats que han demanat que els denunciants aportessin els seus telèfons mòbils per comprovar si efectivament havien estat espiats s’han trobat amb la seva oposició a fer-ho. Els que no han entregat els mòbils als jutges corresponents són Ernest Maragall, Jordi Solé i Roger Torrent, d’ERC, David Fernández, Carles Riera i Albert Botran, de la CUP, i l’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde. Puigdemont vol que Citizen Lab  trobi traces de Pegasus en uns telèfons mòbils que tampoc no entregarà al jutge si els hi demana.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.