El Consorci Metropolità de l’Habitatge rehabilitarà 13.650 pisos fins al 2026

La dotació econòmica, de 100 milions d’euros, permetrà subvencionar entre el 40% i el 80% de les obres

Edificis residencials a l'Hospitalet de Llobregat

El Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH) ajudarà a rehabilitar més de 13.600 pisos entre el 2022 i el 2026 amb una dotació de 100 milions d’euros provinent dels fons europeus Next Generation. La convocatòria de rehabilitació es durà a terme en els 35 municipis que formen l’AMB a excepció de Barcelona, que compta amb el seu propi consorci, i beneficiarà 35.000 ciutadans. L’objectiu principal, segons el vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, és incrementar l’estalvi energètic i disminuir les emissions contaminants, encara que la convocatòria també permetrà obtenir altres beneficis com la millora de la cohesió social i de les condicions de les persones residents, la dinamització de l’economia i l’increment de l’ocupació.

El CMH posa un èmfasi especial en els habitatges que van construir-se abans del 1981, els quals representen el 70% del total -424.147 dels 607.756 existents- perquè, segons explica el director general del consorci, José Antonio Artímez, “es tracta d’edificis construïts sense cap obligació d’implementar mesures d’eficiència energètica”. De fet, la majoria d’aquests habitatges presenten una certa obsolescència física per la seva antiguitat i la manca de conservació, i els residents pateixen els problemes derivats de les tècniques utilitzades en l’època com la ventilació deficient i els aïllaments pobres, que causen un mal comportament energètic significatiu i una manca de confort.

“Aquests són els edificis en els quals interessa actuar perquè millorin la seva eficiència energètica i puguin gaudir de tots els avantatges que això suposa”, assenyala Artímez, que destaca que qualsevol edifici residencial, encara que s’hagi construït després del 1981, pot beneficiar-se de la convocatòria d’ajuts, efectiva des del passat 2 de maig. La idea, explica Balmón, és “arribar a assolir un nivell òptim de rehabilitació en els edificis” i posar el focus en l’estalvi energètic, un assumpte actualment molt present a causa de la pujada dels preus de l’energia. La convocatòria també persegueix un objectiu que és transversal a l’àrea metropolitana: millorar i incrementar la cohesió social de tots els municipis que la formen.

Subvencions fins al 80%

La importància de la rehabilitació dels habitatges recau en el fet que, com destaca el vicepresident executiu de l’AMB, “els edificis, en general, són els responsables d’aproximadament el 40% de les emissions contaminants”, un assumpte que és també un repte i un objectiu de la convocatòria. Per tal de poder gaudir de les subvencions que contempla la convocatòria, hi ha un requisit previ: amb la rehabilitació, s’ha d’aconseguir com a mínim un estalvi energètic del 30%.

Les subvencions tenen un topall de 21.400 euros per habitatge, i cobreixen tot allò que es faci en els edificis que estigui relacionat amb la rehabilitació: des de millores relacionades amb la con­servació fins a millores d’ac­cessibilitat. Com explica el director general del CMH, “si una comunitat vol posar un ascensor o té un problema estructural a l’edifici i amb la rehabilitació s’aconsegueix un estalvi energètic mínim del 30%, aquests elements també estaran coberts per la convocatòria”. Entre aquestes modificacions subvencionades  en funció de l’estalvi energètic que s’aconsegueixi amb la rehabilitació hi ha façanes, balcons, patis interiors, baixants i instal·lacions de llum i aigua.

El cost estimat de les obres, doncs, variarà en funció de les modificacions que els residents acordin fer, però, en tots els casos, a més de comptar amb una subvenció mínima del 40%, es facilitarà el finançament de les actuacions de rehabilitació a través d’entitats financeres. D’aquesta manera, les persones que es beneficiïn de la convocatòria tenen la possibilitat de finançar fins a un termini de 15 anys l’import que hagi de pagar cada habitatge per a la rehabilitació.

Diversitat de beneficis

En relació amb les famílies que, a causa de la seva situació econòmica, no poden assumir la part no subvencionada, el CMH ha posat a la seva disposició una línia d’ajuts que possibilita l’avançament del 100% de l’import que els correspongui pagar per les obres de rehabilitació. La convocatòria, addicionalment, preveu ajuts per subvencionar els honoraris que comporta la redacció del llibre de l’edifici existent i el projecte de rehabilitació. Aquesta eina permet tenir una idea exacta de la situació de l’edifici, és a dir, fer una mena de radiografia sobre l’estat actual, així com conèixer els diferents escenaris possibles des del punt de vista de l’eficiència energètica.  Amb aquest llibre, explica Artímez, els residents disposaran de la informació exacta sobre les diverses opcions que poden escollir i el cost que implicaria.

A banda dels ajuts per a la rehabilitació d’edificis, hi ha un altre programa de subvencions dirigit als habitatges per tal d’aconseguir un estalvi energètic en els domicilis particulars. El mínim que s’ha d’assolir, com en la resta de programes de rehabilitació, és una disminució del 30% del consum d’energia per tal d’accedir a una subvenció del 40% fins a un màxim de 3.000 euros.

Artímez, director general del CMH, destaca també que les persones que accedeixin a aquestes subvencions es poden desgravar el 60% de la part no subvencionada de l’actuació durant quatre anys. A més a més, l’IVA també és subvencionable i les subvencions no repercuteixen en l’IRPF, de manera que no incrementaran la renda de les persones. Aquest últim és un punt molt rellevant per a les famílies que reben altres ajuts relacionats amb la seva situació socioeconòmica ja que, en no incrementar la renda, podran continuar beneficiant-se d’aquests ajuts.

El vicepresident executiu de l’AMB assegura que es tracta de “la convocatòria amb més capacitat econòmica, de gestió i amb més visió social de les últimes dècades”, i destaca que s’ha impulsat amb el suport econòmic dels fons europeus Next Generation, part dels quals va dirigida a la millora de l’eficiència energètica. Aquests aportaran una dotació econòmica de 100 milions d’euros a la convocatòria entre el 2022 i el 2026.

El CMH estima que unes 35.000 persones es beneficiaran de les subvencions, i que es rehabilitaran 13.650 habitatges fins al 2026. A més, com destaca Balmón, la convocatòria permetrà generar uns 4.000 llocs de treball

Tramitació dels ajuts telemàtica i atenció presencial personalitzada

El Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH) ha establert un nou procediment per millorar l’accessibilitat a la convocatòria de subvencions per a la rehabilitació d’edificis i pisos. La gestió dels ajuts es pot realitzar de manera telemàtica, fet que, com destaca José Antonio Artímez, director general del CMH, “simplifica i agilitza els tràmits interns per tal d’evitar que puguin suposar un obstacle o endarreriment en l’execució de les obres”. “Un dels dèficits que té l’Administració en la gestió dels ajuts és tot l’enrevessat i complicat que són els tràmits”, assenyala Artímez, motiu pel qual el CMH ha apostat perquè tota la gestió de la convocatòria sigui telemàtica.

La sol·licitud per accedir a les subvencions es pot fer a través del web del consorci (www.cmh.cat), on s’expliquen totes les passes i s’hi troba el formulari que cal omplir per donar-se d’alta com a usuari de l’aplicatiu. També es pot demanar informació sobre la convocatòria en els diversos establiments que formen la Xarxa d’Oficines Locals d’Habitatge. Aquestes oficines, presents en els 35 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona on el consorci dona servei, permeten a l’Administració establir un contacte directe amb els ciutadans dels municipis metropolitans, així com informar-los oferint una atenció més propera, el que també contribueix al fet que la convocatòria arribi a més residents i, per tant, que més persones puguin beneficiar-se.

Pel consorci, la comunicació és fonamental a l’hora de donar a conèixer la convocatòria i els beneficis que la rehabilitació dels edificis residencials comporta per als ciutadans. Per tal d’oferir una atenció més personalitzada i propera, a banda de comptar amb les diverses Oficines Locals d’Habitatge, a partir del pròxim mes de setembre el CMH enviarà una carta individual als propietaris d’habitatges susceptibles de ser rehabilitats oferint tota la informació. A més, també es posaran en marxa diversos equips d’informadors que aniran porta a porta per explicar els avantatges de la convocatòria.

(Visited 100 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari