Connectar Andorra i Barcelona en tren en només dues hores i mitja

La Fundació Mobilitat Sostenible i Segura calcula més de 7.000 viatgers diaris i uns 606 milions de cost

Dues hores i 34 minuts seria el temps que, segons l’enginyer Pau Noy, president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, es trigaria a anar de Barcelona a Andorra i viceversa si es construís el projecte ferroviari entre Alp i el Principat, passant per la Seu d’Urgell.

Així ho ha assegurat durant la presentació telemàtica de la proposta, ara en estudi per part de la Generalitat. L’expert, que havia treballat a Transports Metropolitans de Barcelona, augura que la demanda de viatgers podria ser superior als 7.000 diaris.

Noy considera el projecte ferroviari “viable i necessari” per millorar la mobilitat amb el país veí, que rep “milions de visitants cada any”. L’enginyer, que ha realitzat l’estudi a partir de models de comportament de la demanda a la resta d’estacions catalanes, ha defensat el model de transport perquè “redueix a zero” les emissions climàtiques quan està electrificat, perquè “redueix a pràcticament zero” la sinistralitat i perquè “garanteix un accés sense embussos”.

La ponència ha sorgit paral·lelament a l’estudi de viabilitat sobre la nova línia de tren que impulsa Ferrocarrils de la Generalitat de la qual el govern català n’adjudicarà la redacció de l’estudi a l’octubre.

El projecte preveu una línia entre Alp i la Seu i, en una segona i tercera fase, pujar fins a Sant Julià i, posteriorment, Andorra la Vella i Escaldes, en aquest cas ja de forma soterrània. En total, uns 606 milions d’euros, amb la possibilitat que a la parròquia laurediana es construeixi també una terminal per a mercaderies. Això elevaria la inversió a 688, segons els càlculs de Noy.

(Visited 576 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari