Ciberdelinqüents roben vuit milions d’euros a entitats públiques

Els estafadors s’han apropiat de mig milió de Trànsit, 544.320 de l’Ajuntament de Viladecans i 481.403 a l’Hospital de Sant Pau, entre d’altres

Fotomuntatge de hacker (Gerd Altmann, Pixabay)
Fotomuntatge de hacker (Gerd Altmann, Pixabay).

Fins a vuit milions d’euros ha robat un grup d’estafadors a 25 entitats públiques catalanes, com ajuntaments, consells comarcals i hospitals, segons ha informat La Vanguardia. Un informe dels Mossos d’Esquadra mostra una apropiació de més de mig milió d’euros del Servei Català de Trànsit (SCT), 544.320 de l’Ajuntament de Viladecans, 498.620 de l’Hospital de Sant Pau i 481.403 euros del Consell Comarcal del Baix Ebre.

L’informe ha estat enviat al jutjat d’instrucció número cinc de l’Audiència Nacional al marc d’una macrocausa que investiga una organització internacional dedicada a estafar entitats públiques fent-se passar per proveïdors de serveis.

Estafes des d’Hongria i Romania

La investigació es va iniciar el juliol del 2020 quan el Centre Mèdic Delfos i la Mutua Universal  Mugenat va denunciar que algú els havia suplantat la identitat i havia fet cobraments en el seu nom. Mugenat va informar de pagaments per valor de 625.536 euros en dos mesos.

Els Mossos d’Esquadra van detectar que els delinqüents havien transferit part d’aquest import a comptes de Budapest (Hongria). La policia i entitats bancàries van bloquejar els comptes i van immobilitzar la meitat dels diners. La resta ja havien estat transferits.

El Consorci Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona va fer pagaments de més de 600.000 euros per uns correus dels falsos proveïdors de neteja. Aquest import va ser transferit a comptes de Romania.

Serveis municipals falsos

Els estafadors, en nom d’una empresa que van anomenar Agrovial, van reclamar 56.000 euros a Aigües de Reus de la mateixa manera. L’Ajuntament de Molins de Rei va transferir 62.900 euros pel servei de neteja i el de Begur 127.000 a una ‘empresa’ de recollida d’escombraries. L’Ajuntament de Viladecans va abonar al compte dels estafadors 544.000 euros a ‘l’empresa’ que prestava els serveis d’atenció domiciliària.

Fora de Catalunya també han patit operacions similars. El 2019 la Policia Nacional va detenir a Fuenlabrada un membre d’aquest grup, que tenia 22 targetes bancàries a nom de cinc persones, algunes amb la mateixa fotografia. Al seu mòbil van trobar documentació sobre les estafes.

(Visited 261 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari