L’Ajuntament diu que les substàncies nocives de la platja de Llevant no són perilloses per a la salut

La plataforma Airenet afirma que el consistori els tracta d'"idiotes" i alerta dels agents cancerígens que hi ha a 40 cm de profunditat

Platja de Llevant de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat aquest dimecres l’informe sobre la qualitat de les sorres de la platja de Llevant elaborat per Tecsòl en coordinació amb l’Agència de Residus de Catalunya, un estudi que conclou que el sòl de la zona no està contaminat. L’informe, però, sí que assenyala quatre substàncies tòxiques i cancerígenes que s’han detectat entre 50 centímetres i 1,5 metres de profunditat -benzopirè, antimoni, bifenils, policlorats i hidrocarburs derivats del petroli- tot i que es considera que el risc és acceptable per a la salut humana i el medi ambient.

En un comunicat, el consistori ha destacat que “de les 900 determinacions analítiques realitzades, 894 determinacions són conformes, i 6 determinacions tenen concentracions superiors als Nivells Genèrics de Referència (NGR) per a altres usos”, i ha assegurat que “no hi ha risc per a la salut humana en les condicions actuals”. L’Ajuntament, però, no esmenta que la zona investigada sí que es considera sòl alterat.

Segons el Decret Legislatiu 1/2009 de la Llei reguladora dels residus, un sòl alterat és aquell que les seves característiques “han estat alterades negativament per la presència de components químics de caràcter perillós procedents de l’activitat humana“, i l’únic que el diferencia del sòl contaminat és que “l’anàlisi de risc realitzat ha resultat acceptable per a la salut humana o el medi ambient” tot i superar els nivells de concentració de referència. La catalogació de la zona com a sòl alterat implica l’elaboració d’un pla de control i de seguiment per vigilar si les substàncies perilloses emergeixen a la superfície.

La plataforma veïnal Airenet, que fa mesos que reclama al consistori que faci públic l’informe de la sorra de Llevant, ha acusat el govern municipal d’opacitat per haver trigat a compartir la informació i ha assegurat que en el comunicat institucional “ens prenen per idiotes”. Airenet ha criticat que el consistori sigui poc clar i ha ironitzat amb la tranquil·litat que ha mostrat respecte a l’assumpte.

“Podeu estar tranquils, diu l’Ajuntament. Mentre no remogueu sorra o els vostres nens no facin forats de més de 40 centímetres de profunditat, tot estarà bé”, ha publicat la plataforma a Twitter, que ha afegit: “Mares i pares, podeu quedar-vos tranquils. Les sorres de la platja de Diagonal Mar tot just estan alterades per uns quants contaminants cancerígens”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.