La web del ‘CatalanGate’ de ‘Citizen Lab’ la va fer una empresa catalana que treballa per la Generalitat

Aquesta societat, ‘Domestic Data Streamers’, ha cobrat 125.000 euros els darrers quatre anys dels departaments de Vicepresidència i Salut i de l’Agència Catalana de l’Aigua

Imatge d'una col·laboració de 'Domestic Data Streamers' amb 'Citizen Lab'

Imatge d'una col·laboració de 'Domestic Data Streamers' amb 'Citizen Lab'

El laboratori canadenc Citizen Lab, que va publicar el passar 18 d’abril un informe que va batejar com a CatalanGate sobre espionatge amb programari maliciós a 65 persones partidàries de la independència de Catalunya, va contractar per fer el web d’aquest treball l’empresa catalana Domestic Data Streamers. Aquesta societat, que es defineix com un estudi creatiu que barreja periodisme, art i dades, va treballar simultàniament en el CatalanGate de Citizen Lab i en encàrrecs que li van fer tres organismes de la Generalitat: el Departament de Vicepresidència i Economia i Hisenda, el Departament de Salut i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Des de l’any 2018, l’estudi Domestic Data Streamers ha estat contractat tres cops pel Departament de Vicepresidència i Economia i Hisenda, tres cops pel Departament de Salut, un cop pel Servei Català de la Salut i tres cops per l’Agència Catalana de l’Aigua. En total, per tant, aquest estudi ha estat contractat en deu ocasions per l’administració de la Generalitat. Els deu contractes han costat 125.325 euros.

Domestic Data Streamers va realitzar l’apartat audiovisual de  l’exposició “Feminista havies de ser”, que es va poder veure entre el 22 de setembre i el 8 de desembre del 2021 al Palau Robert. Va ser un encàrrec de la direcció general de Difusió del Departament de Vicepresidència i Economia i Hisenda. El 12 de maig del 2020, el Departament que aleshores presidia Pere Aragonès va encarregar Domestic Data Streamers el “disseny línia gràfica exposició Feminisme” i li va pagar 14.800 euros. El 17 de desembre del mateix any li va pagar 6.350 euros més per “Adaptació exposició feminista itinerància Cornellà”. Els ajuntaments de Lleida i Manresa també van programar adaptacions d’aquesta exposició. El tercer contracte d’aquesta vicepresidència a l’estudi que ha fet el web del CatalanGate de Citizen Lab es va signar el 5 d’octubre del 2018, va costar 14.605 euros i va ser per “tasques de suport a la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació per l’elaboració d’una anàlisi de lEstratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT)”. En total, ha pagat 35.755 euros a aquesta empresa, des del 2018. Aquell any, també es va encarregar de l’apartat audiovisual de l’exposició “7,5 milions de futurs” que va organitzar la Generalitat al Palau Robert, però el seu cost no apareix al Registre de Contractacions Públiques.

El Departament de Salut va pagar prop de 30.000 euros a Domestic Data Streamers pels contractes de “conceptualització d’una exposició sobre la salut pública” (2019), “creació visual nou Pla de salut 2021-2025” (2020) i “realització de tres infografies diferents” (2021). A més, el Servei Català de Salut li va pagar 14.700 euros més, també per la realització de infografies (2020).

L’Agència Catalana de l’Aigua és qui ha pagat més diners a aquest estudi per les feines que li ha fet. Els tres contractes que van signar pugen uns 41.000 euros. Van consistir en la “producció vídeo exposició Or Blau” (2021), “trasllat a l’ACA de part de l’exposició Or Blau” (2021) i “publicació Els reptes de l’aigua’ (2022).

No se sap quants diners ha cobrat Domestic Data Streamers a Citizen Lab per la web interactiva que va crear-li per difondre el seu CatalanGate. El laboratori canadenc mai no recorre a infografies tan sofisticades com les que acompanyen l’informe sobre espionatge a independentistes catalans. En aquest cas, però, va considerar necessari fer un esforç econòmic. Els seus directius van quedar contents del resultat d’aquesta inversió. John Scott Railton, investigador principal de Citizen Lab, va fer un tuit, el mateix dia de la publicació del CatalanGate, on agraïa la feina de Domestic Data Streamers. “Van fer un gran treball”, va escriure i demanava que els usuaris de Twitter es fessin seguidors d’aquest estudi audiovisual barceloní. No se sap quanta gent li va fer cas. Domestic Data Streamers va retuitejar aquest missatge, això sí.

Per saber quants diners ha cobrat Domestic Data Streamers per la seva col·laboració al CatalanGate de Citizen Lab caldrà esperar a les compareixences que es facin a la Comissió d’Investigació sobre el cas Pegasus al Parlament de Catalunya que la majoria independentista sembla que no té massa interès en posar en marxa. Unes altres preguntes incòmodes que caldrà que els propietaris de Citizen Lab i Domestic Data Streamers contestin és qui els va posar en contacte i quin paper va jugar en l’elaboració de la web Elies Campo, coordinador de la investigació sobre l’espionatge i que porta mesos desaparegut des de que EL TRIANGLE publiqués que va falsejar el seu currículum fent-se passar per directiu de Telegram Messenger.

(Visited 302 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari