Llum verda del Parlament a la nova llei catalana de llengües oficials en l’ensenyament

La proposició de llei, amb el suport d’ERC, Junts, el PSC i En Comú Podem, evita fixar cap percentatge com el mínim de 25% en castellà marcat pel TSJC

Foto dels diputats d’ERC, JxCat, el PSC i ECP, celebrant l’aprovació de la proposició de llei sobre les llengües oficials en l’ensenyament.
Foto dels diputats d’ERC, JxCat, el PSC i ECP, celebrant l’aprovació de la proposició de llei sobre les llengües oficials en l’ensenyament.

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la proposició de llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari amb una àmplia majoria de 102 dels 135 diputats, gràcies als vots a favor dels representants d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, el Partit dels Socialistes i En Comú Podem, les quatre formacions que l’havien pactat.

La iniciativa, que compta amb l’aval del Consell de Garanties Estatutàries pel que fa a l’adequació a l’Estatut i la Constitució, estableix un nou marc lingüístic a les escoles sense fixar cap percentatge, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fixés el mínim del 25% d’ensenyament en castellà com a obligatori i ordenés al Departament d’Educació de la Generalitat garantir-lo.

La proposició de llei estableix que el català és la llengua normalment vehicular en l’ensenyament i reconeix el castellà com a llengua curricular, però que s’utilitzarà en els termes que concretin els projectes de cada centre docent, en funció de la realitat sociolingüística.

Ara que la cambra catalana ha ratificat la iniciativa, resta que el govern de la Generalitat aprovi un decret llei per completar la maniobra amb què l’executiu que presideix Pere Aragonès pretén eludir l’aplicació de la sentència que obliga Educació a garantir que almenys el 25% de les classes s’imparteixen en castellà. Mitjançant el decret, preveu protegir les escoles en cas d’eventuals denúncies de desobediència contra els projectes lingüístics que elaborin.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.