ERC convida Junts a tornar al pacte per la immersió amb un nou acord

Els socialistes s'avenen a incorporar modificacions que no vagin en contra de l'esperit del text inicial

Jessica González (comuns), Esther Niubó (PSC), Francesc Ten (Junts) i Mònica Palacín (ERC), amb l'acod del català

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha explicat avui que volen “recuperar el consens” amb Junts per intentar tornar a posar en marxa la reforma de la llei de política lingüística per “defensar el català a l’escola”. La setmana passada, Junts va anunciar que abandonava l’acord.

Els republicans busquen respondre a l’ultimàtum dels tribunals per executar el 25% de castellà a les escoles amb la modificació de la llei de política lingüística que continuen defensant també el PSC i els comuns, però amb una esmena que permeti reincorporar Junts. Aquesta esmena en el text inicial hauria d’incloure “explícitament” que en el model d’escola catalana “no hi caben” imposicions de percentatges.

En tot cas, l’ultimàtum de quinze dies del TSJC es va consumint. El Govern, que presentarà demà el recurs anunciat, té calculat que expira el 31 de maig, amb la qual cosa els partits tenen dues setmanes encara per acabar de negociar.

El PSC no es tanca en banda davant d’aquest darrer intent dels republicans per reincorporar Junts a l’acord. La viceprimera secretària d’Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret, s’ha obert a modificar l’acord, que ja estava subscrit i presentat quan Junts va fer marxa enrere per la pressió d’un sector de l’independentisme. “Incloure alguna modificació que no posi en qüestió el nostre posicionament? Nosaltres volem un acord que aposti per la convivència. Si respecta això i no canvia substancialment l’acord, òbviament l’explorem”, ha dit.

D’altra banda, l’executiva de Junts ha aprovat aquest matí per unanimitat una proposta de decret llei, que ha fet arribar al president, Pere Aragonès, i que espera que es debati demà a la reunió del Govern. L’objectiu és, segons ha explicat el portaveu del partit, Josep Rius, garantir l’aplicació de la immersió del català a les escoles, protegir les direccions dels centres i els mestres i deixar en mans del departament d’Ensenyament la validació dels projectes educatius.

(Visited 59 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari