Elies Campo va ocultar a ‘Citizen Lab’ que un jutjat espanyol l’investigava i que ha mentit al seu currículum

El Comitè d’Ètica de la Universitat de Toronto s’inhibeix del conflicte d’interessos que suposa que l’independentista coordinés l’informe batejat com a ‘Catalangate’ pel laboratori canadenc

Encapçalament de la carta de resposta de la Universitat de Toronto a les 32 preguntes que li han formulat els eurodiputats de Ciutadans sobre el cas Citizen Lab

L’independentista català Elies Campo va ocultar a Citizen Lab i a la Universitat de Toronto, de la qual depèn aquest laboratori de recerca en tecnologia i drets humans, quan el va fitxar com a coordinador de l’informe batejat com a Catalangate, que estava sent investigat per un jutge a Espanya. A més, també va fer creure a Ronald Delbert, director de Citizen Lab, que treballava per Telegram quan el portaveu d’aquesta empresa va afirmar a EL TRIANGLE que mai no l’han contractat. Al seu Catalangate, Citizen Lab presenta a Campo com a víctima de l’espionatge que denuncia i el presenta com a membre del departament de Creixement, Desenvolupament de Negoci i Partenariats de Telegram Messenger.

Aquestes conclusions es dedueixen de les respostes que el propi Deibert ha donat a les 32 preguntes que sis eurodiputats de Ciutadans van plantejar el passat 11 de maig als dirigents de la Universitat de Toronto. Entre aquests dirigents hi ha Deibert i la directora de l’Oficina d’Ètica en la recerca de la Universitat, Rachel Zand. Zand, però, no ha respost als eurodiputats sinó que ho ha fet Lorraine E.Ferris, vicepresidenta associada de Supervisió i Compliment de la Recerca. La resposta de Ferris ha estat traslladar les preguntes a Deibert perquè les contesti ell.

Deibert, que s’ha desplaçat a Espanya aquests dies, reconeix en una de les seves respostes que no sabien que Campo estava sent investigat per un jutge per haver participat en el suport informàtic de la mobilització promoguda per Tsunami Democràtic ara fa dos anys i mig. “Citizen Lab només va tenir coneixement de les denúncies formulades contra el Sr. Campo després de la publicació de l’Informe”, escriu el director d’aquest laboratori. Pel que fa al possible conflicte d’interessos i assumint una responsabilitat que li pertocaria a la responsable del Comitè Ètic de la Universitat de Toronto, Deibert diu que “com a investigador principal,      d’acord amb el protocol d’ètica de la investigació aplicable, tot el treball de recerca es realitza sota la meva supervisió i autoritat juntament amb la del meu coinvestigador, el Sr. Scott-Railton. Si bé el Sr. Campo va ajudar a coordinar les activitats de divulgació a Catalunya, totes les activitats de coordinació es van fer sota la meva direcció, així com la del Sr. Scott-Railton, i el Sr. Campo no va treballar de manera independent. No hi va haver cap conflicte d’interessos plantejat pel treball del Sr. Campo amb el Citizen Lab i el seu paper s’esmentava específicament a l’Informe”.

A la pregunta de quina va ser la participació de cada un dels vuit autors que firmen el Catalangate al portal d’Internet de Citizen Lab, el seu director detalla la feina de set d’ells però no especifica quina era la funció d’Elies Campo. Quan se li demana perquè es va fiar de Campo contesta que “el Sr. Campo va treballar amb mi mateix i amb el meu coinvestigador, el Sr. Scott-Railton, per oferir assistència de divulgació a Citizen Lab entre 2020 i 2022. El treball del Sr. Campo es va dur a terme sota la meva supervisió, així com la del meu coinvestigador, Sr. Scott-Railton”. Els diputats de Ciutadans reclamaven quina expertesa o habilitat de Campo els va decidir a comptar amb la seva col·laboració. La seva resposta és aquesta: “Citizen Lab treballa regularment amb persones de confiança dins de comunitats específiques per contactar i ajudar a coordinar la divulgació dels grups d’alt risc. No es requereix cap experiència tècnica especial per a aquesta activitat”. I quan volen saber quan es va produir el primer contacte entre Campo i Citizen Lab, la resposta de Deibert no pot ser més genèrica: “El primer contacte el vam fer el 2020”.

Elies Campo, després de passar pels programes FAQS de TV3 i El món a RAC 1 i ser entrevistat al diari ARA immediatament després que Citizen Lab publiqués el seu informe, ha passat a l’ombra. Al seu perfil de Twitter hi penja pocs missatges i en retuiteja uns quants. Entre aquests darrers hi ha la piulada amb les respostes als eurodiputats de Ciutadans que Deibert va penjar aquest divendres.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.