C’s pregunta a la Universitat de Toronto quin paper ha jugat Elies Campo en l’informe sobre espionatge a Catalunya

Sis eurodiputats plantegen si la participació de l’independentista català en l’informe de ‘Citizen Lab’ és ètica i quines habilitats té que justifiquin que se li encarregués que el coordinés

Introducció de l'informe de Citizen Lab sobre l'espionatge a independentistes catalans

Sis eurodiputats de Ciutadans han enviat, aquest dimecres 11 de maig, una bateria de 32 preguntes al president de la Universitat de Toronto, Meric Gertler, demanant-li informació i explicacions de l’informe realitzat pel laboratori de recerca en tecnologia i drets humans Citizen Lab sobre espionatge a independistes catalans, que va fer públic el passat 18 d’abril amb el títol de Catalangate. Citizen Lab forma part de la Munk School of Global Affairs & Public Policy, que depèn de la Universitat de Toronto. La carta que han enviat els eurodiputats de C’s al president de la Universitat canadenca també va adreçada als directors de Citizen Lab, Ronald Deibert, de l’Oficina de Supervisió i Compliment de l’Ètica en la investigació, Rachel Zand, de la Munk School, Peter Loewen, i del departament d’Auditories Internes, Alex Matos, i al president del Consell d’Investigacions en Ciències Socials i Humanitàries, Ted Hewitt.

Vuit de les preguntes que formulen els eurodiputats de Ciutadans afecten Elies Campo, que ha estat presentat en les seves intervencions a mitjans de comunicació com TV3, ARA o RAC1 com a coordinador del Catalangate, i de qui la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha dit que sense ell la campanya de denúncia de l’espionatge no hauria estat possible. Li demanen a Rachel Zand si l’Oficina de Supervisió i Compliment de l’Ètica que dirigeix ha comprovat si la participació de Campo en la realització de l’informe vulnera o no els valors ètics de la Universitat de Toronto.

Les altres preguntes en les que es cita Elies Campo són: “quan se li va encarregar el treball de camp de la investigació?”, “quan va realitzar el treball de camp?”, “quin tipus d’expertesa o habilitats van servir de base per escollir-lo com a coordinador del treball de camp a Catalunya?”, “quan va contactar per primera vegada amb Citizen Lab?”, “quan va confiar Citizen Lab el treball de camp al senyor Elies Campo, ja sabia que estava sent controlat pels serveis d’intel·ligència espanyols per la seva suposada implicació en diverses activitats secessionistes il·legals?”, “el Consell d’Ètica de la recerca era conscient que dos partits secessionistes catalans (ERC i Junts per Catalunya) estaven recollint i filtrant els missatges sospitosos que el senyor Elies Campo enviava a Citizen Lab?”i “Elies Campo i John Scott-Railton estaven treballant en l’informe final (el 2020) en col·laboració amb una agència de comunicació nord-americana? Si és així, per què ho van fer? Com es diu aquesta empresa de comunicació?”. John Scott-Railton és investigador senior de Citizen Lab.

Elies Campo es va incorporar com a fellow (assistent) a Citizen Lab l’1 de febrer, però estava col·laborant-hi en l’elaboració de l’informe sobre espionatge des de l’estiu del 2020. El director de Citizen Lab assegura que tots aquells mesos va treballar de forma voluntària. Al seu currículum, Campo fa constar que abans, entre el setembre del 2015 i el desembre del 2021, havia treballat a l’empresa Telegram. El portaveu d’aquesta empresa, Remi Vaughn, ha afirmat en declaracions a El Triangle que mai se’l va contractar.

L’informe anomenat Catalangate porta la firma de vuit persones, les dues primeres són Scott-Railton i Campo. Els eurodiputats de Ciutadans volen saber també quina ha estat la participació de totes elles en la seva elaboració. Entre d’altres qüestions també demanen si Citizen Lab o els seus treballadors han rebut diners d’Apple i Facebook, si ERC, JxCat, la CUP, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han participat en el procés de mostreig i la redacció de l’informe i si es tenia constància de les relacions entre algunes de les persones suposadament espiades i membres dels serveis de seguretat russos.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.