Cas 25%: PSC i comuns pressionen Junts per activar l’acord del català

La modificació de la llei de política lingüística fa un mes que està paralitzada pel desacord de Junts

Jessica González (comuns), Esther Niubó (PSC), Francesc Ten (Junts) i Mònica Palacín (ERC), amb l'acod del català

El PSC i comuns han reaccionat a l’ultimàtum del 25% de castellà a les escoles catalanes pressionant Junts per activar l’acord del català. La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach i la diputada del PSC, Esther Niubó, demanen l’activació de l’acord que ha quedat bloquejat al Parlament.

D’aquesta manera, Albiach ha assegurat que “s’ha acabat el temps de les excuses i els partidismes” i Niubó ha carregat contra JxCat per no aprovar l’acord del català i ha reafirmat que “van decidir anteposar els seus interessos i aquest és el resultat de no fer política”.

Els dos partits polítics han lamentat aquest dilluns que l’acord pel català no fos vigent abans de l’ordre d’execució de la sentència del 25% que ha enviat el TSJC. De fet, el tribunal ha donat 15 dies al Govern per la implementació. Davant d’aquesta situació, la presidenta d’En Comú ha apuntat que el tribunal “amenaça de posar data de caducitat al model d’escola pública catalana”.

A més, ha afegit que s’ha de tornar a treballar en l’acord per contestar a la situació: “Cal activar ja l’acord del Parlament per protegir les escoles de les ingerències judicials”, ha expressat Albiach.

Pel que fa al PSC, han estat molt més durs en la seva compareixença on han carregat directament contra JxCat per no haver aprovat el pacte pel català. Niubó ha recordat que el seu partit està a favor de complir amb les sentències i que l’acord al qual s’havia arribat, “permetia complir la sentència del 25% de les classes de les escoles en castellà amb més flexibilitat i aplicant criteris pedagògics”.

PSC, ERC, JxCat i comuns van registrar una proposició de llei al Parlament per modificar la llei de política lingüística, però Junts va congelar-lo hores després. Des d’aleshores s’ha anat ajornant el debat, a espera de refer l’entesa.

(Visited 83 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari