La manifestació contra el 25% de castellà rep un suport minoritari dels docents

Han secundat la vaga un 6,5% dels professors de la pública i un 4,21% de la concertada

Manifestació contra la sentència del 25% en castellà

Foto: @USTECSTEs

Milers de persones s’han manifestat aquest dimecres a Barcelona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga les escoles catalanes a fer un 25% de les classes en castellà, una protesta que ha coincidit amb la vaga convocada pels sindicats de docents contra les polítiques del Departament d’Educació. A diferència de les anteriors jornades de vaga, aquesta convocatòria no ha comptat amb el suport de CCOO ni d’UGT, sinó que ha estat secundada pels sindicats USTEC-STEs, Intersindical, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Associació d’Estudiants Progressistes (AEP).

Segons les dades del Departament d’Educació, la vaga contra el 25% de castellà ha tingut un seguiment minoritari del professorat en comparació amb les mobilitzacions de la setmana passada: només ha estat secundada per un 6,5% dels docents dels centres públics i per un 4,21% en el cas dels concertats. Pel que fa a la xifra d’assistents, la convocatòria ha aplegat unes 7.500 persones segons la Guàrdia Urbana, mentre que a la de dimarts de la setmana passada hi van anar unes 22.000.

La manifestació, sota el lema “La pública és en català”, ha començat a la plaça Urquinaona i, després de fer una primera aturada a l’edifici de la Policia Nacional de la Via Laietana, s’ha dirigit al Parlament. En declaracions als mitjans, la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha lamentat el “màrqueting i postureig” d’Educació i ha acusat el Departament d’aplicar el 25% de castellà de forma camuflada en referència al nou decret anunciat aquest dimarts pel conseller Josep Gonzàlez-Cambray. En aquest sentit, Segura ha considerat que la normativa del Govern per fer front a la sentència del TSJC deixa el personal docent “desprotegit” davant les ofensives judicials.

Per la seva banda, el representant de la Intersindical Bernat Pèlach ha exigit a Educació que “assumeixi les seves responsabilitats” i que garanteixi la immersió lingüística, la qual assegura que no es compleix en molts centres, així com l’elaboració d’un pla lingüístic únic que no deixi aquesta qüestió en mans de la direcció de les escoles. Cati Morros, de COS, ha criticat el suport del Govern a la vaga i ha assenyalat que no es mobilitzen per “demanar suport”, sinó per “demanar que es desobeeixi la sentència del 25% i hi hagi garanties per protegir i cobrir als que sí que estem disposats a lluitar per la nostra llengua”.

En nom del SEPC, Marta Daviu ha advertit que els estudiants no es quedaran de braços plegats i ha fet una crida a iniciar un cicle de mobilitzacions. La jove ha estimat el seguiment de la vaga en un 90% als instituts i entre un 80 i un 85% a les universitats.

(Visited 204 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari