El TSJC obliga l’Ajuntament de Barcelona a tornar la medalla a Martín Villa

La sentència rebutja revocar la distinció per nous judicis de valor o concessió, o per raons d’oportunitat

Ada Colau presideix el Ple municipal que ha retirat la medalla d'or de
Ada Colau presideix el Ple municipal que ha retirat la medalla d'or de la ciutat a Joan Carles I

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la resolució amb què el ple de l’Ajuntament de Barcelona, el 31 de març del 2017, va acordar la revocació de l’atorgament de la medalla d’or de la ciutat a Rodolfo Martín Villa, exministre del govern espanyol entre els anys 1975 i 1982, i, abans, procurador en les Corts franquistes i dirigent del sindicat d’universitaris falangistes SEU.

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC ha estimat el recurs d’apel·lació i ha basat la seva resolució en el reglament municipal del 2012 que va mantenir les distincions que s’havien concedit sota l’empara de l’anterior reglament, del 1950, per bé que dos magistrats han emès vots particulars favorables a la retirada de la medalla a Martín Villa.

La sentència esgrimeix el fet que el reglament del 2012 havia mantingut expressament els honors i distincions concedides anteriorment, sense que existís cap habilitació normativa per revocar-les. En concret, indica que l’Ajuntament no disposava d’habilitació legal per prendre aquesta decisió i va excedir la previsió de la norma.

A partir del reglament, el TSJC conclou que només seria acceptable la retirada d’una distinció com la que va rebre Martín Villa “quan es produeixin fets coetanis no coneguts en el moment de l’atorgament, o per actes o manifestacions contràries a motius que van justificar la concessió”. En canvi, especifica que “en cap cas” es pot revocar la distinció “sobre la base de realitzar un nou judici de valor o de concessió o per raons d’oportunitats”.

(Visited 81 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari