La FAGIC es queixa perquè al programa ‘Bricoheroes’ de TV3 es tractés de “lladre” el poble gitano

La Federació que representa aquest col•lectiu a Catalunya lamenta que la CCMA aposti “per una forma d’humor del segle passat” que no ajuda “a fomentar un esperit de convivència al país”

Peyu ensenya al programa 'Bricoheroes', de TV3, el 2 de gener, una roda que, segons ell, sembla un escut gitano

El president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), Simón Montero, ha enviat una carta a la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, en la qual lamenta que al programa Bricoheroes de TV3 es tractés de ‘lladre’ el col·lectiu gitano. Montero afirma, a la carta, que vol comunicar a la presidenta de la CCMA “el nostre desacord i profund malestar” amb els comentaris emesos en el programa emès al canal de youtube de la televisió pública el passat diumenge, 2 de gener.

Recorda Montero que en el minut 12:04 d’aquest episodi, Peyu, un dels components de la parella de presentadors va comentar en relació a una circumferència que havien retallat per fer un calendari del 2022: “sembla una roda de carro de l’escut gitano. Ara posem això aquí a l’entrada i ja no ens entraran a robar. I es que si no li poses això, t’ho roben, eh, ells”. El president de la FAGIC explica que “aquests comentaris van en contra dels mecanismes que la pròpia CCMA té com propis per garantir una informació no discriminatòria” i afegeix que “més enllà dels codis, manuals deontològics i fins i tot el mal gust a l’hora de crear expressions humorístiques dintre del programa, el més sagnant per a nosaltres és la generalització de tot un poble, el poble gitano, i la seva categorització com a lladres. A Catalunya vivim aproximadament 100.000 persones gitanes que han estat acusades de lladres de forma gratuïta i deshonesta al programa”.

En la carta es detalla que les declaracions “presumptament humorístiques” esmentades van en contra de les recomanacions d’estaments com la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància i la seva recomanació número 13 respecte a la discriminació de la població gitana i l’antigitanisme.

“Un dels nostres objectius com a Federació més representativa de l’associacionisme gitano al nostre país -segueix dient la carta- és la difusió de la nostra cultura i historia. Lluitem perquè aquella part de la societat que no ens coneix, pugui saber de nosaltres. Entenem que uns presumptes humoristes no han de saber de tot i és per això que ens posem a la seva disposició per compartir, per exemple, que la suposada roda a la que fan referència no és un escut i que tampoc és una roda sinó un chakra que simbolitza la roda de la vida i que es va incloure a la bandera gitana com a referència de l’ origen dels gitanos i gitanes. Tot Això hagués quedat en una simple anècdota, si no fos pel lamentable i desagradable comentari que l’acompanyava”.

Finalment, acaba dient “lamentem profundament que una corporació pública amb una visió i missió de servei a la ciutadania tant clara aposti per aquest tipus de “fer riure”, una forma d’ humor del segle passat, gens respectuosa amb les persones, basada en prejudicis i estereotips que no ajuden a fomentar un esperit de convivència al país”.

(Visited 2.660 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “La FAGIC es queixa perquè al programa ‘Bricoheroes’ de TV3 es tractés de “lladre” el poble gitano”

Feu un comentari