Primera sanció a un propietari per cobrar un lloguer més elevat del permès

L'Ajuntament de Barcelona multa amb 9.000 euros l'empresa Circum Barcino per augmentar el preu en 250 euros mensuals

Cartell d'un habitatge de lloguer, a Barcelona
Cartell d'un habitatge de lloguer, a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha multat per primer cop el propietari d’un pis que cobrava un preu de lloguer superior al que estableix la llei, tal com ha publicat Tot Barcelona. Concretament, demanava 1.200 euros mensuals mentre l’anterior contracte era de 950 euros. L’arrendador no va informar els inquilins de l’import del darrer lloguer, i no va ser fins un mes després d’instal·lar-se al pis quan van adonar-se de la irregularitat.

Segons la llei catalana 11/2020, l’import del nou contracte no es pot incrementar si durant els cinc anys anteriors ha estat vigent un altre contracte. De fet, la norma considera una infracció greu que la part arrendadora estableixi “una renda que ultrapassi l’import màxim que correspongui en aplicació del règim de contenció de rendes, si la renda fixada supera d’un vint per cent o més aquest import màxim”. En aquest cas, el preu del lloguer suposava un augment del 26%, un incompliment que l’Ajuntament barceloní ha decidit sancionar amb la multa mínima prevista, de 9.000 euros.

Des que els inquilins -membres del Sindicat de Llogateres- van adonar-se que la propietat, l’empresa Circum Barcino S.L., no complia amb la llei, van intentar negociar un nou contracte. Segons el mitjà citat, però, els arrendadors van ignorar-los, de manera que van decidir presentar una denúncia a través de l’Ajuntament de Barcelona, que ara els ha donat la raó. Els llogaters, a més, van decidir deixar de pagar els 250 euros de més que els cobraven, i abonar l’import que marca la llei: 950 euros mensuals.

Una altra de les irregularitats que ha comès la propietat és fer-se passar per una persona física per no haver d’assumir les obligacions que, segons el Reial Decret 7/2019, ha d’assumir l’arrendador quan és una empresa. Els inquilins, doncs, van assumir els 1.600 euros d’honoraris, un import que ara Circum Barcino els ha hagut de retornar.

Segons ha explicat el Sindicat de Llogateres al mitjà citat, la propietat ha recorregut la sanció amb l’objectiu “d’allargar els tempos, perquè creu que el Tribunal Constitucional -que, actualment, estudia si la llei catalana és legal- farà caure la regulació”. Els inquilins, però, volen que l’arrendador els retorni els 1.912 euros que, en total, han pagat de més des que van començar a viure al pis.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.